Mi történt? Csúnyán ráfázhatnak Orbánék, veszélybe került a legfontosabb tervük

Pedig már túlvannak a szerződéseken is.

A Roszatom két cége is felkerült az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának legújabb szankciós listájára. Bár a két vállalat közvetlenül nem érintett a Paks II-projektben, Jávor Benedek szerdán, a közösségi oldalán felhívta a figyelmet arra, hogy bármikor szankciós listára kerülhet olyan cég is, amely érintettje a hazai beruházásoknak.

Az Európai Parlament képviselője szerint a leánycégek szankcionálása akár az egész Roszatom listára vételének előszobája lehet.

Jávor Benedek szerdai posztját változtatás nélkül idéztük:

„Paks II. körül csapkodnak a szankciós villámok!

Roszatom cégek az amerikai szankciós listán — ezért kellett Szijjártónak gyorsan módosítani Paks II. szerződésein?

Az Egyesült Államok által ma nyilvánosságra hozott, több mint 50 személyt és céget érintő szankciós lista nem csupán a a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) miatt rendelkezik erős magyar vonatkozásokkal.

Az új lista két, a Roszatom tulajdonában álló céget is tartalmaz, a NIKIMT Atomstroy-t illetve a Rusatom Overseas JSC-t. Jóllehet ezek egyike sem közvetlen szerződő partner a Paks II. projektben (bár a Rusatom Overseas a honlapján rendszeresen beszámol a paksi projektben elért eredményekről, így nem mondható teljesen kívülállónak),

a lista kommunikációjában a Department of the Treasury kifejezetten arra utal, hogy a Roszatomhoz fűződő kapcsolataik miatt kerültek listára. Ez azt jelenti, hogy

bármikor szankciós listára kerülhetnek más, Pakson szerződő Roszatom leánycégek,

így az Atomstroyexport (a most szankcionált NIKIMT Atomstroy technológiai exportra szakosodott testvércége), illetve a fő szerződő partner Nizhny Novgorod Atomenergoproekt. Sőt, a leánycégek szankcionálása az egész Roszatom listára vételének előszobája is lehet.

Az ukrajnai orosz agresszió első napja óta tudható, hogy az Oroszországgal folytatott nukleáris együttműködés lényegében lehetetlenné vált. Az eddig nem érintett nukleáris terület cégeinek szankciós listára vétele egyértelmű jele annak, rövidesen nem csupán politikailag és technikailag lesz teljesen abszurd az orosz nukleáris flört, de jogilag is lehetetlenné válik.

Ennek próbálhatott elébe menni Szijjártó Péter, amikor tegnap tragikus hirtelenséggel Moszkvába távozott újratárgyalni Paks II. szerződéseit. Ezek a trükkök azonban legfeljebb időhúzásra, az orosz fél megsegítésére és további közpénzmilliárdok értelmetlen elégetésére elegendőek.

Paks II. további erőltetése céltalan, értelmetlen és káros.

Minél hamarabb belátja ezt a kormány is, annál hamarabb lehet megszüntetni a közpénzpazarlást és a száguldást a zsákutcában. Ehelyett egy, a Párbeszéd – Zöldek által 10 éve következetesen képviselt fenntartható, jövőálló energiarendszer építésébe kell kezdeni, amely a megújuló energiaforrásokon és az energiahatékonyságon és takarékosságon nyugszik.”

Szijjártó Péter még kedden utazott Moszkvába, hogy a Roszatom vezetőjével, Alekszej Lihacsovval is tárgyaljon. A külgazdasági és külügyminiszter szerint sikerült megállapodniuk a kivitelezési és a finanszírozási szerződések módosításáról, ennek kapcsán már az utolsó szövegezési feladatok folynak, amint elkészülnek, benyújtják őket az Európai Bizottságnak.

A tárcavezető megosztotta, hogy két fontos tervezési munka is nagy lépésekkel halad előre: az egyik a leendő hatos blokk alatti talaj kitermelésére vonatkozik, egyelőre a talajvíz szintjéig, a másik a talaj szilárdítást fogja majd lehetővé tenni.

(Jávor Benedek/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek