Kiderült: Megindult a kivándorlási hullám, rengetegen hagyják el Magyarországot

Öt éve nem volt ilyen.

Hivatalosan 26 500 magyar állampolgár vándorolt külföldre 2022-ben, amely adat utoljára 2017-ben volt ilyen magas – írta a Portfolio a KSH adatai alapján.

A kivándorlási hullám emelkedésével egy másik trend is megfordult: A hivatalos adatok 2021-ben hosszú idő után fordult elő, hogy többen tértek haza, mint amennyien a kivándorlás mellett döntöttek. Azonban tavaly ez már nem így történt:

2022-ben 26 500 magyar állampolgár vándorolt ki, ami közel ötezer fővel több, mint az egy évvel korábbi szám, míg a hazatérők száma 21 900-ra csökkent.

Az országot elhagyók száma utoljára 2017-ben volt hasonlóan magas,

akkor 26 957-en döntöttek a kivándorlás mellett.

Az EU-ban 2021 végén közel 370 ezer magyar állampolgár élt, akik az Unión belül legtöbben Németország, Ausztria, Hollandia, valamint az Egyesült Királyság felé vándorolnak – derült ki az Eurostat adataiból.

A lap hangsúlyozta, az EU-n belüli migrációt nehéz pontosan mérni, ugyanis a KSH csak azt tekinti kivándorlónak, aki véglegesen vagy legalább 12 hónapra hagyja el az országot, így aki hivatalosan nem jelenti be a magyar hatóságok felé, hogy külföldre költözik, az nincs nyilvántartva a statisztikában.

(portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek