Az USA felszólította Kínát a Tajvan körüli hadgyakorlatok miatt

Pattanásig feszült a helyzet.

Tovább fokozódik a feszültség Caj Jing-ven elnök múlt heti amerikai látogatása után, mert Kína már a második napja tart haditengerészeti gyakorlatot Tajvan környékén. Kína a hadgyakorlatokat „szigorú figyelmeztetésének” nevezte, aminek során a haditengerészet és a légierő segítségével szimulálták a sziget bekerítését – írta a BBC.

A tajvani közlések szerint több tucat kínai repülőgép repült be a sziget környékére vasárnap, és kilenc hajót is észleltek. Az „Egyesített kard” elnevezésű hadművelet hétfőig tart.

A hadművelet feldühítette Tajvant, szombaton a tajpeji védelmi tisztviselők azzal vádolták Kínát, hogy az elnök látogatását – amin találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével – „ürügyként használja katonai gyakorlatok lebonyolítására, ami

súlyosan aláássa a békét és a stabilitást valamint a biztonságot a régióban”.

Szombaton az egyik kínai hajó lőtt is a fedélzetéről, miközben Kína Tajvanhoz legközelebbi pontja, a Pingtan-sziget közelében hajózott – közölte jelentésében a Reuters hírügynökség.

A parti őrséget irányító tajvani Óceánügyi Tanács videofelvételeket is közölt a hadgyakorlatokról.

Annak ellenére, hogy a kínai hadgyakorlatok szombat este „véget értek”, a tajpeji védelmi tisztviselők azt közölték a Reutersnek, hogy kora reggel ismét elkezdődtek a vadászgépek bevetései. A tajvani védelmi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában

71 kínai katonai repülőgép és kilenc hajó lépte át a Tajvani-szoros középvonalát.

Az amerikai külügyminisztérium „visszafogottságra és a status quo megváltoztatásának mellőzésére” szólította fel Kínát.

A külügyminisztérium szóvivője kijelentette: az USA „szorosan figyelemmel kíséri Peking lépéseit”, és jelezte, az USA „elégséges erőforrásokkal és képességekkel rendelkezik a térségben a béke és stabilitás biztosításához, valamint nemzetbiztonsági kötelezettségvállalásaink teljesítéséhez”.

Joe Biden amerikai elnök többször is beszélt arról, hogy az Egyesült Államok válaszolna, ha Kína megtámadná a szigetet, azonban konkrét lépésekről nem tett említést.

A kínai állami média közölte: a hétfőig tartó katonai gyakorlatokkal „egyidejűleg őrjáratokat és előrenyomulást szerveznek Tajvan szigete körül, és minden körben

bekerítik és elrettentik”.

Tajvan 1949-től független államnak tekinti magát, saját alkotmánnyal és vezetőkkel, de Kína szakadár tartománynak tekinti, amit végül Peking ellenőrzése alá vonnak.

Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette: „a Tajvannal való »újraegyesítést« teljesíteni kell”.

(BBC / 444.hu nyomán)

Valódi Hírek