Óriási áttörés: Akár öt éven belül elkészülhet a rák elleni ellenszer

Sok millió életet fog megmenteni.

A koronavírus ellen kifejlesztett mRNS-vakcinák hihetetlen mértékben felgyorsították az eddig gyógyíthatatlan betegségek ellenszerének kutatását, sőt, akár öt éven belül vakcina készülhet rák ellen is – nyilatkozta a Guardiannek Paul Burton, a Moderna gyógyszeripari vállalat orvosigazgatója.

A hvg.hu által szemlézett cikkben arról írtak, a vezető kutatók egyetértenek abban, hogy

2030-ig elkészülhetnek azok a vakcinák, amelyek képesek meggyógyítani a rákot,

a kardiovaszkuláris és autoimmun betegségeket, valamint más ritka és eddig gyógyíthatatlan betegségeket.

Mint írták, ennek oka pedig, hogy a koronavírus-járvány miatti kutatások jelentős mértékben felgyorsították a kutatók munkáját: 15 évnyi előrelépést értek el egy-másfél év alatt.

Paul Burton elmondta, a Moderna is intenzíven dolgozik a különféle rákfajták ellenszerén.

„Meglesz a vakcina, és nagyon hatékony lesz, sok százezer, ha nem több millió életet fog megmenteni”

– mondta a vállalat igazgatója, aki hozzátette, szerinte egyetlen injekció többféle légzőszervi betegség ellen is hatásos lesz, köztük a koronavírus és az influenza ellen is, az mRNS alapú terápia pedig hatékony lehet több ritka, ma gyógyíthatatlan betegséggel szemben, mivel így képesek megtanítani a sejteknek annak a fehérjének az előállítását, amely kiváltja az immunválaszt a betegség ellen.

Ezzel a technikával az mRNS-alapú rákvakcina figyelmeztetné az immunrendszert, ha a tumor terjedésnek indul a testben, az immunrendszer képes legyen úgy elpusztítani azt, hogy közben megóvja az egészséges sejteket.

(theguardian.com nyomán)

Valódi Hírek