Elindult a lavina: Tömegével mondanak fel a Magyar Posta dolgozói

A béremelés sem állítja őket.

Tömegével jelentik be felmondásukat a postai dolgozók, mivel az átlagosan 10 százalék körüli – ami valójában összetetten sávos béremelés – kevés. A fiókbezárások és leépítések miatt pedig bizonytalan helyzetbe kerültek a dolgozók.

Beszámoltunk róla, hogy miután februárban a Magyar Posta a nyilvánosság elé állt azzal, hogy 1200 munkatársuktól megválnak, a dolgozók úgy döntöttek, nem várják meg, hogy elküldjék őket, maguk mondanak fel a munkahelyükön.

Amiért 2021-ben nem írták alá a hároméves bérmegállapodást, a Posta vezetősége kizárta a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségét (POFÉSZ) és a Kézbesítők Szakszervezetét (KÉSZ) az idei bértárgyalásokról – közölte Pfeifer Tamás a POFÉSZ elnöke, a hvg.hu-nak.

Az átlagos 10 százalékos béremelést a postai dolgozók elfogadhatatlannak tartják, mert az alig éri el az infláció mértékét, vagyis ilyen béremelés mellett

a legtöbb postás reálkeresete csökkenni fog.

A két szakszervezet legalább 20 százalékos béremelést tartana méltányosnak, mint mondták, a postások már eddig is a legkevesebbet keresték a közfeladatot ellátó állami tulajdonban lévő társaságok dolgozói közül.

A lap birtokába került tájékoztatóból az is kiderült, hogy négy különböző tényezőtől függ, hogy egy adott munkavállaló mekkora emelést kap.

Ilyen például az, hogy

  • az egyes munkakörökhöz milyen tudás,
  • problémamegoldó képesség szükséges,
  • és mekkora felelősséggel jár,
  • de azt is figyelembe veszik, hogy az adott dolgozó alapbére mennyire van elmaradva az országos medián keresettől.

Ezek alapján pedig kiderült, a legnagyobb mértékű emelés is csupán 13 százalékos.

„Az utóbbi évek legnagyobb felmondási hulláma zajlik éppen a Postánál”

– mondta Pfeifer Tamás, hozzátéve, a létszámleépítések miatt a dolgozók kilátástalan helyzetbe kerültek, amit az alacsony bérek miatti elégedetlenség tovább fokoz.

„A dolgozók közhangulata a Postánál mélyponton van”

– mondta a szakszervezet elnöke.

A kisebb fiókok bezárásával is nagyobb forgalom hárult a nagyobb hivatalokra, ami megnövelte ügyintézésekkel kapcsolatos várakozási időt is, ami leginkább az ügyfeleket és a dolgozókat érinti.

Ezenkívül újabb hírek érkeztek arról, hogy újabb postákat is be fognak zárni, mivel a Magyar Posta megkereste az 1500 fő alatti kistelepülések önkormányzatait, hogy vegyék át a posták üzemeltetését, és azt is kilátásba helyezték, hogy ha ez nem történik meg, akkor bezárják a fiókot.

Az állami vállalat ugyanakkor az Indexnek cáfolta a hírt, és azt állították, hogy új partneri programot hirdetnek, aminek keretében lehetőséget biztosítanak arra, hogy a posták működtetésében önkormányzatok, vállalkozások (például élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok) és egyéb partnerek is még nagyobb számban vegyenek részt.

(index.hu nyomán)

(Címlapkép: hirek.csokonai15.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/04/07/mi-tortent-hatalmas-bajban-a-magyar-posta-sorra-mondanak-fel-az-alkalmazottak

Valódi Hírek