Döntöttek: Újabb fontos területet kebeleznek be Orbánék

Az államhoz kerül a hatáskör.

Rendeletben állapítja meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a hulladékgazdálkodással kapcsolatos egyes díjakat, költségeket – derült ki a Magyar Közlöny csütörtöki számából.

A hivatal kitért arra is, hogy

a rendelet nem érinti a lakossági fogyasztók közszolgáltatási díjait.

2023. július 1-jétől lép életbe a hulladékgazdálkodás új, koncessziós rendszere. Innentől az állami közfeladat körébe tartozó hulladékgazdálkodási tevékenységet

a magyar állam saját hatáskörben,

koncessziós társaság útján, gazdálkodó szervezetek bevonásával látja el.

Négy rendelet rögzíti a hulladékgazdálkodási tevékenységben részt vevők
között alkalmazható egyes átvételi díjakat és egyes indokolt költségek mértékét, valamint bizonyos díjak megállapításának szabályait.

A hulladékgazdálkodási tevékenységben részt vevők:

  • a koncesszor,
  • a koncesszori alvállalkozó,
  • az önkormányzat,
  • a hulladéklerakó és a hulladékégető

Rendelet rögzíti az egyes átvételi díjakat, amelyek a vegyes összetételű, nem veszélyes hulladék átvételére vonatkoznak.

További egy-egy rendelet határozza meg a koncesszori alvállalkozók, valamint az önkormányzatok hulladékgazdálkodással kapcsolatos, országosan összesített indokolt költségeit.

Szintén rendelet rögzíti az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásához szükséges hulladékgazdálkodási eszköz használatával, igénybevételével kapcsolatos díjak megállapítására vonatkozó leírást, valamint az eljárási részletszabályokat.

(MTI)

Valódi Hírek