Ordas balhé: A debreceni akkumulátorgyárról tartott volna előadást a helyi egyetem volt rektora, amikor nem várt fordulat történt

Gyorsan megoldást kellett találniuk.

„Magyarország akkumulátor-nagyhatalom lesz! Megéri?” címmel tartott volna szemináriumot a Debreceni Egyetemen az intézmény volt rektora, Fábián István, de

a kar dékánja megtiltotta az április 11-re tervezett előadást

– értesült csütörtökön a Szabad Európa több, egymástól független forrásból.

A Természettudományi és Technológiai Kar dékánja, Kun Ferenc a Kémia Intézet igazgatójának címzett levelet még kedden. Ebben azt írta Várnagy Katalinnak, hogy a hatályos működési rend alapján

nem engedélyezi, hogy aktuálpolitikai kérdéseket vitassanak meg az intézmény területén.

„Erre sem az egyetem szakmai fórumai, sem infrastruktúrája nem használható”

– fogalmazott Kun Ferenc, továbbá arra kérte az intézet igazgatóját, hogy az akkumulátorgyártás témakörét az egyetem területén kívül vitassák meg.

Fábián István az információk szerint körlevélben reagált a történtekre:

„Mély megdöbbenéssel és felháborodással értesültem a letűnt idők keserű hangulatát és gyakorlatát idéző döntésről, amit a dékán az előadásom tartalmának ismerete nélkül hozott meg”

– hangsúlyozta a vegyészprofesszor, valamint megosztotta, hogy a téma nem politikai tartalmú lett volna, sokkal inkább társadalmi és politikai vitákat állít a középpontba.

A szakterülethez értőknek pedig kiemelt kötelessége,

hogy szakmai szempontok szerint értékeljék a helyzetet és tájékoztassák az embereket – tette hozzá.

Fábián hangsúlyozta: a döntés akadályozza, hogy ő és az előadást követő vita résztvevői eleget tegyenek ennek a kitételnek az intézeti rendezvény keretében.

A professzor ugyanezzel a címmel már tartott előadást pár hete a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság ülésén, ezért is sejthette volna a dékán, hogy nem politikai előadásról van szó.

Az eseményt végül az MTA Debreceni Akadémiai Bizottság székházában tartják meg az eredeti időpontban, 14 órától.

Nemrég arról számoltunk be, hogy „Autóipari Li-ion akkumulátor gyártása” elnevezésű kurzust indított az Óbudai Egyetem, hamarosan pedig már speciális szakirányra is jelentkezhetnek a mérnökhallgatók.

Legkorábban a 2023-as tavaszi szemesztertől tudták felvenni az angol nyelvű „Manufacturing of automotive Li-ion batteries” nevű tárgyat, ahol a diákok megtanulhatják a gyártásban végzendő mérnöki munkához szükséges ismereteket.

Valódi Hírek