Lecsaptak Matolcsy Györgyék: Milliós bírsággal sújtottak le

Alapos vizsgálatot végeztek.

45 millió forintos bírságot kapott az Országos Fizetési Szolgáltató Zrt. a Magyar Nemzeti Banktól – írta az mfor.hu szerdán.

A Matolcsy György vezette intézmény helyszíni ellenőrzést tartott az OFSZ-nél, sőt egészen 2020 elejéig terjedt a vizsgált időszak. Az MNB megállapította, hogy a pénzforgalmi szolgáltató huzamosabb ideig működött úgy, hogy nem volt felügyelőbizottsága.

Ezen kívül is akadt pár dolog, ami nem stimmelt, például:

  • a belső ellenőrzés erőforrásai nem voltak elegendőek, hogy minden területet kontrolláljanak,
  • előbbi szabályozása sem volt a szervezet és a belső folyamatok változásához igazítva,
  • a compliance, azaz jogszabályi megfelelősség függetlensége sem volt biztosított, valamint a területért felelős munkakör is hosszú ideig betöltetlen volt,
  • nem állt rendelkezésre a szükséges szervezeti keret, amely az összeférhetetlenséget és érdekkonfliktust eredményező helyzetek megelőzésére és kezelésére kidolgozott eljárások gyakorlati működtetését biztosítja,
  • nem állt rendelkezésre olyan belső szabályozó, amely rögzíti a megfelelősségi szabályok megsértésére kidolgozott folyamatokat.

Továbbá a kiszervezési szabálya sem felelt meg a MNB elvárásainak, a kockázatkezelési szabályzat sem volt teljes körű, a felügyeleti adatszolgáltatási szabályzattal, az ügyfélpénzek védelméről szóló szabályzattal és a POS-terminálok nyilvántartásával is akadtak gondok.

A likviditás területén is kiderült, helytelen kalkulációs módszereket alkalmaztak, így a szabálytalanságok összegzése után az MNB határozatban kötelezte az OFSZ-t a feltárt hiányosságok megszüntetésére. A jogsértések miatt

45 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a pénzügyi szolgáltatóra.

Enyhítő körülmény volt, hogy az intézmény bizonyos jogsértéseket már a vizsgálat alatt megszüntetett, valamint a további javítások tervéről számolt be.

Valódi Hírek