Lehull a lepel: A szakértő cáfolta Orbán kijelentéseit a harmadik világháború kitöréséről

Azt is elmondta, miért gondolja így.

Beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában többek között kijelentette: „a világháború veszélye nem irodalmi túlzás, hanem reális veszély ebben a pillanatban.”

„Oroszország elszámította magát a villámháborús tervével,

nem kalkuláltak azzal, hogy Ukrajna ennyire elszántan védekezik, és ekkora támogatást kap a Nyugattól, amely egyértelmű üzenetet közvetít a kínaiaknak és az oroszoknak”

– ezt már Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa mondta az InfoRádióban. A szakember arra is kitért, hogy miért nem lesz harmadik világháború.

Szerinte jelenleg kifárasztó háború zajlik, vagyis az oroszok és az ukránok is abban bíznak, hogy a másik fél fárad ki hamarabb. A szakértő úgy látja, Oroszországnak erre nagyobb esélye van. Hozzátette: Ugyan az ukrán társadalmat nehéz lesz megtörni, de a nyugati társadalmak idővel belefáradhatnak az állandó, vég nélkülinek tűnő támogatásba.

Csiki Varga Tamás elmondta, az őszi sikerek nagyban növelték az ukránok önbizalmát, akik abban reménykednek, hogy a hadsereg újabb támadásokat tud indítani a tavasszal vagy a nyár elején, és ezzel jelentős területeket szereznek vissza, beleértve a Krímet is.

A szakértő szerint az sem véletlen, hogy a Nyugat egységesen lépett fel az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, ugyanis már nyíltan látni, hogy a hatalmi viszonyok megváltoznak a következő évtizedekben, és a többpólusú világrend a nyugati országok – köztük Magyarország is – együttes relatív súlyának fokozatos csökkenését eredményezi.

„Gazdaságilag, politikailag és katonailag is. Ez azt jelenti, ha védeni akarjuk azokat az érdekeket, pozíciókat, amelyek eddig nekünk voltak, akkor ez csak úgy működik, ha erősen összefogunk”

– hangsúlyozta, hozzátéve, a háborúval kapcsolatban azt is jelzi a Nyugat, hogy

keményen fel tudnak lépni a jelenlegi világrendet megbontani kívánó hatalmakkal szemben,

vagyis Oroszország mellett elsősorban Kínának üzennek.

Úgy látja, a Nyugat és Kína viszont azonos állásponton van abban, hogy Oroszország nem eshet szét kontrollálhatatlanul, ahogy abban is egyetértenek, hogy nem lehet borzasztóan erős sem, a kínaiak érdeke, hogy közepesen erős vagy közepesen gyenge legyen Oroszország a háború után.

Csiki Varga Tamás elmondta, egyik országnak, így a NATO-tagoknak sem érdekük, hogy a háború eszkalálódjon.

Mert ha esetleg történik egy hasonló incidens mint az eltévedt ukrán rakéta, ami lengyel területen csapódott be, akkor

„azonnal elkezdenek élni a forróvonalak Washington és Moszkva, a NATO katonai bizottságának vezetője és az orosz vezérkari főnök között, hogy tisztázzák, nem arról van szó, hogy elkezdjük a harmadik világháborút”

– mutatott rá Csiki Varga Tamás, aki szerint pont ez az oka annak, hogy

nem lesz harmadik világháború az orosz-ukrán konfliktusból.

Szerinte Oroszország elrettentés céljából telepített taktikai atomfegyvert Fehéroroszországba, ha ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyverekkel riogat, arra az egész világ felkapja a fejét.

Hangsúlyozta: a háború vége politikai megállapodás lehet, amelyet katonai siker vagy kudarc előzhet meg, ám egyelőre csak az tűnik valószínűnek, hogy az ukránok által tervezett ellentámadás a tavasz végén vagy a nyár elején megvalósul.

(infostart.hu nyomán)

Valódi Hírek