Megjött a reakció: Itt a sümegi polgármester Nyugati Fénynek írt levele

Végh László sérelmezte, ahogyan beszámoltunk egy helyi ügyről.

Beszámoltunk róla, hogy a sümegi képviselő-testület elvetette azt a javaslatot, amely a helyi temetői sírhelymegváltási díjak drasztikus emelését tartalmazta. Ahelyett egy jóval alacsonyabb tarifát tartalmazó tervezetet fogadtak el a képviselők, az új árak április 1-jén lépnek hatályba.

Sümeg hivatalos weboldalára felkerült az a dokumentum, amelyben Végh László – a helyi római katolikus plébánia javaslatára – a temetői szolgáltatási díjak „módosítása” (értsd: emelése) érdekében nyújtott be indítványt. Ennek alapján az egyszemélyes sírhely díja 60, a kétszemélyes sírhely ára 100 ezer forintra emelkedett volna, míg az urnahelyért 60, a sírboltért pedig 390 ezer forintot kellett volna fizetni.

Mindemellett a polgármester előterjesztésében kiemelte, hogy a képviselők körében vita alakult ki a temetői díjak emelésével kapcsolatban. Emellett azt is megjegyezte, hogy a plébániával való egyeztetés céljából munkacsoportot hoztak létre, azonban a megbeszélések eredménytelenül zárultak, így végül a fenti árakra tett javaslatot a képviselő-testületnek.

Végh László polgármesteri előterjesztése: Forrás: sumeg.hu

Végh László polgármesteri előterjesztése: Forrás: sumeg.hu

Végh László polgármesteri előterjesztése: Forrás: sumeg.hu

Végh László polgármesteri előterjesztése: Forrás: sumeg.hu

Három helyi képviselő javaslatára végül az egyszemélyes sírhely megváltása esetén 25, kétszemélyesnél 55 ezer forintos árat határoztak meg, míg urnahelymegváltás esetén 25, sírboltmegváltáskor pedig 200 ezer forintot kell fizetni a képviselők döntése alapján.

A képviselő-testület döntéséről a 2019-ben független képviselőjelöltként induló Németh Szabolcs helyi civil számolt be elsőként Facebook-oldalán, bejegyzését változtatás nélkül közöltük. Ebben többek között az az állítás is szerepelt, hogy körülbelül 1000 aláírás gyűlt össze a tarifaemelés ellen, amelyet Németh sikerként értékelt.

A sümegi tarifaemelés elvetéséről szóló írásunk eljutott a település kormánypárti polgármesteréhez, Végh Lászlóhoz is. A városvezető a szerdai cikkünket követően csütörtökön reggel levelet küldött szerkesztőségünknek, amelyet e-mailben, illetve postai úton is eljuttatott hozzánk, írását pedig Facebook-oldalán is közzétette.

Végh László ironikus hangvételű levelében hangot adott az írásunkkal kapcsolatos sérelmeinek, ugyanis szerinte Németh Szabolcs bejegyzésének újraközlésével egyoldalúan tájékoztattuk olvasóinkat. A városvezető azt írta, hogy neki polgármesterként nincs köze a városi temetői díjakhoz – holott a temetőkről és a temetkezésről szóló, vonatkozó törvény szerint a települési önkormányzatoknak rendeletben kell határozni a temetői szolgáltatási díjakról.

Végh László lapunknak írt levelét változtatás nélkül közöljük alább:

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Örömmel vettem, hogy hírportáljukon a mai napon hírt adtak Sümeg városáról. Külön köszönöm, hogy figyelemmel kísérik a városbantörténteket, többször tapasztaltuk már. Az Önök által írt írások mindig generálnak mérhetően pozitív változást a város megítélésében – még akkor is, ha

nyilvánvalóan nem ez a céljuk.

A mai írásukra szeretnék egy kicsit reflektálni, amit Bánk Evelin – az impresszum adatai szerint – gyakornok hölgy írt.

Az írás több ponton tartalmaz valótlanságokat (bár a forrást korrekt módon megnevezték, ezért nem is csodálkozom a valótlanságok és az egyszerűség kedvéért hazugságok miatt) ezt szeretném most pontosítani, élve a jóhiszeműség elvével, miszerint Önök valóban „Demokratikus hírmagazin”.

1. >>A városvezetés a tervek szerint jelentősen megemelte volna a sírhelymegváltási díjakat, azonban visszavonulót fújtak.<<

A városvezetésnek semmi köze a sírhelymegváltási díjakhoz.

A sümegi temető a Magyar Katolikus Egyház tulajdona, a város a fenntartást végzi (szemétszállítás, kaszálás, víz, áram szolgáltatás stb.)

2. >>Végh László, a város polgármestere óriási összegekről tett javaslatot, de tervét a sümegi lakosok keresztülhúzták.<< Ismét hangsúlyozom, hogy a városvezetésnek és személyemnek nincs köze az árakhoz, azonban >>Németh Szabolcs helyi lokálpatrióta<< nevével fémjelzett Élhetőbb Városért Egyesület által delegált egyik önkormányzati képviselő urat kértem fel arra, hogy tárgyaljon a plébánia kormányzójával a sírhely árakról.

A képviselő úr is eredménytelenül állt fel a tárgyalóasztaltól. Ebből is látszik, hogy a sümegi lakosok akaratával minden ellenzéki és kormánypárti képviselő maximálisan egyetértett. Sem én, sem a város jegyzője, sem egyetlen képviselőtársam

nem kapott egyetlen aláírást sem, nemhogy ezer ember tiltakozott volna írásban.

3. A tegnapi testületi ülésen a temető rendeletet megalkottuk, ahol a temető létesítmény használati díját helyben hagyva 39 750 Ft-ban állapítva meg (jelzem, hogy 2011-ig ez 89 000 Ft volt). A sírhely díjakra pedif javaslatot tettünk a Katolikus Egyháznak. Tehát

még korántsem „lefutott téma” a temető ügy Sümegen.

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Mint Önnek is, nekem is vannak gyakornokaim, dolgoztunk valamennyien kezdőkkel, tehát nem feltételezem, hogy az egyoldalú tájékoztatás szándékos volt, az Önök részéről.

Kérem, hogy jelen levelemet, – ahogyan tették ezt Németh Szabolcs úr posztjával is – közöljék változtatás nélkül.

Egyben nagy szeretettel hívom Önt Sümegre, ide a Pannon-táj szívébe, ahol szívesen megmutatom Önnek a temetőt is ahol olyan nagyjaink nyugszanak, mint Kisfaludy Sándor, Szegedy Róza, Ramassetter Vince, Kisfaludy Móricz, Entz Ferenc, Felletár Emil, Darnay Kálmán. Ezen kívül örömmel körbevezetem a városon, hogy valóban hitelesen lássa azt, amiről olyan szívesen vesszük, amikor hírt adnak.

Munkájához további sok sikert és jó egészséget kívánok,

Sümeg, 2023. március 30.

Tisztelettel:

Végh László
(sk.)
polgármester”

Végül Végh László pénteken este olyan videót tett közzé, amelyben azt sugallta, hogy lapunknak „tollbamondta” a helyi ellenzék, hogy miről írjunk. Az indoklásban a polgármester – meglepő módon – „megtalálta” a Soros-szálat.

A minden, Fidesznek nem tetsző tudósításban Sorost, Gyurcsányt, Brüsszelt és nemzetközi összeesküvést sejtő kormánypárt számára világossá tesszük: a cikkünk nem „idegen érdekek” szolgálata céljából, hanem az állampolgári tájékozódás elősegítése érdekében született, hasonlóról ugyanis a kormányközeli tulajdonban lévő médiaorgánumokban nem olvashatnak. A jövőben is így fogunk eljárni.

Valódi Hírek