Kiderült: Az Európai Parlament vizsgálatot indít a magyar kormány ellen

Kérdőre vonják a magyar hatóságokat.

Magyarországra látogat május 15-17. között az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttsége – értesült a Népszava parlamenti forrásoktól.

A delegáció célja, hogy megismerkedjen a korrupciós veszélyek ügyében elindított jogállamisági eljárás fejleményeivel, és hogy meghallgassa az uniós támogatások felhasználását ellenőrző magyarországi hatóságok véleményét, valamint hogy megvizsgálja, Magyarország képes-e megfelelően hasznosítani a helyreállítási alapból érkező pénzeket.

Így a jogállamisági eljárás során befagyasztott 6,3 milliárd euró felzárkózási támogatáshoz és a helyreállítási alapból jutó 5,8 milliárd euróhóz csak azt követően juthatna hozzá Magyarország, ha teljesítette a korrupcióellenes feltételeket és megreformálta a bíróság rendszerét.

Mint írták, a parlamenti látogatásnak végleges programja még nincs, és a küldöttség összetételéről sem állnak rendelkezésre információk. A lap értesülései szerint a delegáció vezetésével a bajor keresztényszocialista Monika Hohlmeiert, a parlamenti szakbizottság elnökét kérték fel.

A testület korábban is küldött tényfeltáró missziót Magyarországra. 2017-ben delegációjuk felkereste

  • a felcsúti kisvasutat,
  • a Budapest Szíve projekt keretében megvalósult beruházásokat
  • és a budapesti 4-es metró helyszíneit.

A látogatásról készült dokumentum kitért rá, hogy az 1,7 millió eurós uniós támogatással megépült felcsúti turisztikai látványosságon naponta 63-an utaznak. A Fidesz és az Orbán-kormány akkor arra hivatkozva próbálta meg megakadályozni a látogatást – sikertelenül –, hogy a „beavatkozás a 2018-ban tartott parlamenti választásba„.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek