Parádésan osztotta ki a kivágott fák mellé lombkoronasétányt építtető polgármestert a II. kerület vezetője

Már kész terve van az újrahasznosításra.

„Hasznosítsuk az értelmetlen, lomb nélküli lombkoronasétányt”

– írta szerdán a közösségi oldalán Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, aki finom, ugyanakkor ironikus hangvételű levelében nem mindennapi kéréssel állt elő.

A címzett Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere, ahol

60 milliós uniós forrásból sikerült egy lombkoronasétányt építeni,

miközben tarra vágták körülötte az erdőt

– számolt be róla az Átlátszó.

Őrsi szinte azonnal reagált az „impozáns építményre„, és bár hiszi, hogy Filemon elkötelezett híve az erdei környezet ápolásának, mégis

arra kéri, adja át a sétány faanyagát a II. kerületnek,

hogy a városrészbe kilátóként, patak fölé épített hídként, vagy akár tanösvényen felhasználható eszközként szolgálja az erdőjárók kikapcsolódását.

Őrsi szerint a fővárosba egyébként sem érkezhetnek uniós források ilyen célra, a lombok nélküli lombkoronasétány pedig jó ideig nem töltene be szerepet az ott lakók életében, ezért bíznak benne, hogy sikerül meggyőzni Filemont, adja át a faanyagot a kerületnek.

Őrsi Gergely nyílt levelét változtatás nélkül idéztük:

Nyílt levél Filemon Mihálynak

Tisztelt Filemon Mihály!
Tisztelt Polgármester Úr!

A nyírmártonfalvai lombkoronasétánnyal kapcsolatban keresem.

Láthatóan Ön is elkötelezett híve az erdei környezet ápolásának, az erdei környezetben történő kikapcsolódásnak. Erről árulkodik az Ön által építtetett lombkoronasétány is, melyet eddig bár csak képen láttam, de igen impozáns építménynek tűnik.

Abban biztosan egyetérthetünk, hogy fák és lombok nélkül a lombkoronasétány bármennyire úttörő vállalkozás is, nem segíti elő a túrázók és a kirándulók erdei kikapcsolódását, pedig bizonyára ezzel a szándékkal hozta létre.

A lombok nélküli lombkoronasétány megépítése mögött rejlő nemes szándék így viszont sajnálatosan félreérthető, ezért

javaslom Polgármester Úrnak, hogy adja át Budapest II. kerületének a lomb nélküli lombkoronasétány faanyagát,

hogy az városrészünkben szolgálhassa az erdei kikapcsolódást patak fölött átívelő hídként, erdei környezetbe illeszkedő kilátóként, tanösvényen felhasználható eszközként.

Lelkes hívei vagyunk az újrahasznosításnak, így azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy az Ön lombkoronasétányának faanyagát felhasználva

segíthetjük turistautak rekonstrukciójának vagy éppen erdei élőhelyek javításnak ügyét,

például a kerületünkben nemrég védetté tett és alaposan kitakarított Szalamandra-völgyben.

Meggyőződésem, hogy mivel még sok évig nem tölthet be semmilyen funkciót az Ön építménye, úgy szolgálhatjuk a kirándulók kikapcsolódását, ha erdei környezetben turistautakat és azok környezetét tesszük jobbá a lomb nélküli lombkoronasétány faanyagát megfelelően felhasználva.

Biztos vagyok benne, hogy Ön is a természetjárás rajongója, és eszerint is hozza meg döntését. Bízom pozitív válaszában.

Tisztelettel,
Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere

A tervek szerint az 50 méteres építményt fák és lombkoronáik vették volna körbe, az ott maradt tuskók arról árulkodnak, valamikor erdős volt a terület, mostanra viszont csak a lombkoronasétány áll a helyszínen.

Maga az építmény is egy tákolmány, a lépcsőfokok nincsenek jól alátámasztva, a fa nincs rendesen lekezelve – erről számolt be az Átlátszó, de a közzétett fotóik is erről árulkodóak.

A települést körülbelül 2 ezer fő lakja, szántóföldek, és elhagyott tanyák körül épült a sétány, de a lap – egy kutya kivételével – senkivel sem találkozott.

Az uniós pályázatok nyilvántartásából kiderült, a támogatást még 2021-ben ítélték oda a községnek, a kérelmet 2018-ben nyújtotta be Filemon Mihály – még magánszemélyként, – ugyanis ő csak 2019 óta polgármester a településen.

(Őrsi Gergely/Facebook)

Valódi Hírek