Óriási a balhé: Szétszedték Müller Péter Sziámit, amiért beállt a Demeter Szilárd-féle zenei tanácsba

Kapta az ívet rendesen.

Durván kiakadtak Müller Péter Sziámira a barátai és a követői. Volt olyan, aki a nagyon sértő üzenetben küldte el melegebb éghajlatra a zenészt.

Megírtuk pénteken, hogy Demeter Szilárd popzenei egyetem létrehozását tervezi az újonnan megalakult Petőfi Zenei Tanács, amelynek tagjai: Ákos, Müller Péter Sziámi, Nagy Feró és még sokan mások.

„Sz*rházi beálltál az orbánhívők közé. Szégyeld magad te k*cs*g”

– írta valaki Müller Péter Sziáminak annak kapcsán, hogy a zenész elvállalta a felkérést.

Arra a kérdésre, hogy miért, Müller szerdán a Klub Rádiónak nyilatkozott:

„Azért ülök a Petőfi Zenei tanácsban, mert körülbelül húsz éven keresztül Petőfi Rádiós voltam (…), aktívan műsort vezettem és műsort készítettem sokáig.

És talán én voltam az első aláírók egyike, aki azt mondta, hogy igen, legyen magyar zenei rádió a Petőfiből, és a szívemen viselem, hogy jó legyen.

A Petőfi Tanács, a kétszáz fiatal mellett, az idősekből azért jött létre, hogy műsorötletekkel álljon elő.”

Müller a Facebookon is megszólalt másnap. Azt írta, hogy szabadelvű értelmiségiként világéletében szóba állt mindenkivel, fajra, nemre, felekezetre és politikai meggyőződésre való tekintet nélkül, ha az illető megszólította.

„Ettől – megrögzött önjáróként – hátralevő napjaimban sem tágítok, aki pedig erőszakosan, primitív, durva indulatokkal mégis követelőzik és számonkéreget, azt sajnos el kell távolítanom a köreimből.

Sokszor elmondtam, hogy nálam nem a jobb-bal felosztás működik. Nem a »vagy-vagy«, hanem makacsul az »is«. (…)

Hogy miért kelt hormonzavaros gyűlölethullámot egyesekben, ha örömmel, minimális dijazásért részt veszek egy szakmai testület munkájában, amelyik nulla hatalommal felruházva jobbá tehet valamit, ami fontos nekem is, az sötét rejtély a számomra.

Tisztázzuk: nagyjából én voltam és vagyok az egyetlen, aki dalszerző-énekesként ki merte itt nyitni a száját a gyarmatosítók ellen, és aki ismer, szeret, és olvassa versemet, tudja, hogy azóta sem lettem megalkuvóbb semmiféle hatalommal szemben, ha megérdemelte.”

A zenész a korábbi posztja alatti kommentekből ítélve annyira nem nagyon díjazták a barátai és az ismerősei sem, hogy elvállalta a felkérést. Kemény szóváltások kereszttűzébe került Müller, aki azt állítja, hogy nem „állt át a másik oldalra, csak a zene miatt csinálja”.

Müller Péter Sziámi egyébként az író, Müller Péter nevelt gyermeke, akivel több művet is készítettek közösen. Müller költőként, dalszerzőként, énekesként és filmrendezőként is tevékenykedett.

Valódi Hírek