Súlyos botrány: Összecserélték a fertőtlenítőszert a sóoldattal, meghalt a beteg a magyar kórházban

Végzetes hiba történt.

Több egészségügyi dolgozónak bíróság elé kell állnia, ugyanis fertőtlenítőszert használtak sóoldat helyett, és a hiba következtében meghalt egy beteg.

A vádlottak egyike szakorvos, ketten műtőssegédek.

2020 májusában történt, hogy nőgyógyászati laporoszkópiás műtétet végeztek egy baranyai kórházban, amelyet megelőzően

a két műtőssegéd a műtő takarításához szükséges fertőtlenítőszert vitt a műtőbe.

A raktárban 5 literes kannában állt a szer, ezért a műtőssegédek a fertőtlenítő szert egy kisebb, eredetileg fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felülcímkézett üvegbe töltötték át.

A férfiak a fertőtlenítőszert tartalmazó, eredetileg sóoldatos üveget a műtő előterébe vitték, ahol a műtéthez szükséges eszközöket tartalmazó asztalra helyezték, majd erről mindketten megfeledkeztek.

A műtétre másnap került sor, amelyen a műtőssegédek is jelen voltak. A beavatkozás során szükség volt fiziológiás sóoldat használatára, ehhez sajnálatosan a műtőasztalra helyezett fertőtlenítőszert tartalmazó üveget használták fel.

A műtét után észlelték a kiöntött szer sajátos állagát,

amit a műtősnő jelzett a műtőssegédeknek, illetve a műtétet végző orvosnak. Ekkor az egyik műtőssegédnek eszébe jutott, hogy a két szert felcserélték.

Mindezt jelezték a szakorvosnak is, aki azonban ahelyett, hogy mindezt jelezte volna az osztályvezető főorvosnak, illetve reoperációt kezdeményezett volna,

a cserét elhallgatta.

A beteg másnapra rosszul lett, melynek során sebészeti beavatkozásra került sor, azonban a szakorvos ekkor sem jelezte a műtétet végző orvosnak, hogy az előző napi műtét során fertőtlenítő szert használtak a sóoldat helyett.

A két műtőssegédnek a foglalkozási szabályok megszegése a sértett halálához vezetett. A szakorvos szándékos foglalkozási szabályszegése a sértett életét, testi épségét közvetlenül veszélynek tette ki, amellyel a túlélési esélyeit jelentősen rontotta, azonban a szabályszegése és a sértett halála közötti okozati összefüggés nem volt igazolható.

Az ügyészség a szakorvost

foglakozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettével,

a két műtőssegédet halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek