Óriási lebukás: Kitakart szerződéssel stiklizett Varga Mihály, de minden kiderült

800 milliós bőkezű támogatást osztott szét a miniszter.

A Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium a 2021-es karácsonyi időszakban milliárdokat szórt szét. Úgynevezett „egyedi gazdaságfejlesztési támogatásként” adott forrást baráti cégeknek varrodára, ásványvízüzemre.

A gazdaság fejlesztéséért még öt másik tárca is felelős, ilyen célokra pedig korábban még soha nem adott támogatást a Pénzügyminisztérium. A tárca ugyan titkolózni próbált az ügy részleteiről, de a K-Monitor kiperelte, hogy ki kapott támogatást és mire.

Horváth Lászlót, az egyik „kedvezményezett” cég vezetője, úgy hozható összefüggésbe a pénzügyminiszterrel, hogy Varga Mihály áron alul bérelt, majd megvásárolt tőle egy balatoni villát – számolt be róla korábban az Átlátszó.

Horváth az L. A. C. Zrt. tulajdonosa tiszteletbeli kazah konzul, vállalkozó, aki 2010 óta a Vidékfejlesztési Minisztérium tanácsadója a közép-ázsiai országokat érintő ügyekben, és 2013 óta tiszteletbeli külgazdasági tanácsosként is segíti az úgynevezett „keleti nyitást”. Varga egyébként Magyar Gazdaságért díjjal tüntette ki Horváthot még 2019-ben.

A fideszes oligarchaként számon tartott Horváth, milliárdos cégbirodalmat épített, és meglehetősen szoros kapcsolatot ápol Varga Mihállyal és Fazekas Sándorral is. Egyebek között az ő érdekeltségébe tartozik a Romkert, és Papcsák Ferenccel közösen két, városligeti étterem is – írta a korrupcióellenes csoport.

Most a kiperelt szerződésből világossá vált, hogy Horváth a kisújszállási varrodára úgy kapott

781 millió forint támogatást,

hogy neki már szinte nem is kellett hozzátennie. A támogatási intenzitás ugyanis 50 százalék, amellyel az adófizetők járulnak hozzá a magánberuházáshoz.

A cég hozzájárulása viszont „csak” 170 millió forint, a fennmaradó összeget bankhitellel pótolták ki.

A fejlesztett helyszínt egyébként bérlik, nem áll a cég tulajdonában, ott nincs telephelye a L.A.C.-nak. A támogatás kérelemre történt, a L.A.C. Holding 2021 nyarán fordult Varga Mihályékhoz, a szerződést 2021. december 22-23-án írták alá.

A szerződésből kitakarták, hogy pontosan milyen varrodai termékeket fognak gyártani,

de a dokumentumban egészségügyi védőfelszerelésekről is említést tesznek.

A K-Monitor kiemelte, hogy semmilyen információt nem találtak a sajtóban a tervezett beruházásról, és helyi szereplőknek sincs tudomása róla, pedig a szerződést nem módosították, és a támogatási időszak már lezajlott. Közölték továbbá, hogy arról sincs információjuk, megvalósult-e az a 85 új munkahely, amit a beruházással a vállalkozó vállalt.

A PM közlése szerint a támogatói döntésről Varga miniszter egyedül határoz. A másik kikért és megkapott támogatás Mészáros Lőrinc Vivienvíz Kft.-jéhez kapcsolódik. A felcsúti oligarcha egy 2021. december 23-án aláírt szerződés szerint

3,3 milliárd forint költségvetési támogatást kapott

csomagolóanyag üzletága versenyképességének növeléséhez„.

Mészáros cége 2015-től működik, amely a MÁV-tól és a Volántól is kapott megrendeléseket, hogy meginduljon az üzlet.

A szerződés szerint a támogatás szintén kérelemre, két hónapos „átfutással” érkezett meg Mészároshoz. Bicskén és Karcagon egyaránt „fejlesztenek„,

összesen 9,3 milliárdért.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek