Dagad a botrány: Kínos kérdést szegeztek az akkumulátorgyárról a Fidesz-politikusnak – furcsa választ adott

Betelt a pohár!

A győrszentiváni Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban tartott lakosági fórum kereteiben értékelték szakértők, valamint a Szentiváni Öko Szeglet a Győri Ipari Park bővítése, illetve a helyi akkumulátorgyár építése elleni tiltakozásuk eredményeit.

A Magyar Narancs beszámolójában arról írt, hogy az önkormányzat által rendelt mérés a múlt év végén lezajlott, de még semmit sem tudni róla. Ezért a fórumon kérdőre is vonták a városrész fideszes önkormányzati képviselőjét.

Hétfőn került sor az akkumulátorgyár elleni tüntetésre, amely után a szerdai rendezvényen szakértők fejtették ki álláspontjukat az üggyel kapcsolatban.

Kun Zoltán élővilág- és tájvédelmi szakértő elmondta: a bővítésre szánt, Gipz-besorolású (különösen veszélyes, fertőzés-, tűz-, robbanásveszélyes, bűzös, nagy zajjal járó tevékenység végzésére alkalmas) övezetté minősített területen a gyárak mellett okoskamion-parkolót, hulladékhasznosítót és logisztikai központot akarnak létesíteni.

Hangsúlyozta: ezeknek a beruházásoknak a hatásait nem külön-külön, hanem összességében kell vizsgálni. Kun Zoltán az ipartelepítés mellékhatásaként említette a felmelegedést csökkentő zöldfelületek fogyását, valamint a városi hősziget jelenségét.

Ugyanazon a napon mértek a győri Püspökerdőben 23, 3,

az Audi ipari területén pedig 42, 8 fokot

– mondta a szakértő.

Balog-Farkas Renáta ügyvéd, a Szentiváni Öko Szeglet jogi szakértője a fórumon elmondta:

a helyi lakosság közel ezer írásbeli véleményt adott be,

de azokra érdemi válasz nem érkezett. 5585-en írták alá a Győri Ipari Park bővítését, illetve Gipz-övezetté nyilvánítását ellenző petíciót, amelyben a termőföldek megmaradását és levegőtisztaság-mérő állomás telepítését, valamint évenkénti zajmérést sürgettek.

A Szentiváni Öko Szeglet szakértője közölte: ebből semmi sem teljesült eddig, hiszen az övezeti besorolás megváltoztatása továbbra is folyamatban van, az állandó légszennyezettség-mérést csak az ipari park bővítésének költségvetéséből akarják megvalósítani, vagyis nem állítják le a bővítést.

Az önkormányzat már áldását adta a termőföldek kisajátításához is, a tavaly novemberben és decemberben elvégzett időszakos mérések adatait pedig nem adták ki, hiába kérték a lakosok. Az ipari park bővítésével kapcsolatos ügyekben eljárási hibák miatt

a civilek törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek a kormányhivatalnál.

Szabó Andrea, a szervezet elnöke elmondta: az adománygyűjtésükből befolyt több mint 16 millió forintból elkezdték a levegőszennyezettség-mérést elvégezni.

Az első mérési szakasz lezárult, de átfogó képet csak a negyedik alkalom után lehet majd látni

– mondta a szakértő.

Lautner Péter Ottó levegőtisztaság-védelmi szakértő is azonos állásponton volt az ügyben. Jelezte, mivel a legfrissebb mérésekből – mind az önkormányzat, mind a civilek által rendeltből – „még csak egyetlenegy mérési ciklus ment le a négyből, tehát ezeknek a kiértékelése bizonyos fokú bátorságot igényel”.

Egyedül a formaldehidnél van egy »megfelelő« tétel. Ennek alapján mit lehet mondani? Hát nem azt, hogy Szentiván levegője kiváló. Nagyon jó ez a levegő, de a formaldehid miatt a település levegőjére azt kell, hogy mondjuk: bizony csak megfelelő minősítésű lenne – ha a formaldehidre lenne határérték

– mondta a szakértő.

A hallgatóság soraiból az első kérdést Sík Sándor, Győrszentiván fideszes önkormányzati képviselője kapta, akitől azt kérdezték, mi a helyzet az önkormányzati mérés eredményével, miért nem hozzák nyilvánosságra. Sík úgy felelt: tudomása szerint a polgármester meg akarja várni, amíg az egész éves eredményeket részletesen kiértékelik, utána szeretné azt megosztani a nyilvánossággal.

Erre Szabó Andrea SZÖSZ-elnök azt a kérdést tette fel neki, hogy amennyiben ez a helyzet, akkor miért nem ezt válaszolta adatigénylésükre az önkormányzat, ahelyett, hogy azt állították, nem ők az adatkezelők.

Sík Sándor úgy vélte, a helyes válasz ez lett volna, mint elmondta, ő maga erre tett javaslatot,

de nem hallgattak rá.

Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő is hozzászólt a vitához. Közölte, a helyi választási bizottság nevetséges indokkal utasította el a népszavazási kezdeményezését, ugyanis a testület indoklása szerint a politikus kérdése „nem elég egyértelmű”.

(magyarnarancs.hu nyomán)

Valódi Hírek