Ujhelyi István nagyon odapirított Orbánnak, amiért Magyarország elbukhatja az EU-s pénzeket

A politikus szerint magyaronként 1,6 millió forint forog kockán.

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor és kormánya valójában nem akar megállapodni Brüsszellel. A politikus szerint ezt támasztja alá, hogy a maga által vállalt határidőket sem tartja be a magyar kormány.

Legutóbb múlt héten kellett volna például egy jelentést küldenie az Uniónak a korrekciós intézkedésekről, de állítólag ez is elmaradt – közölte a független EP-képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékeztetett: a kormányzó pártnak mintegy huszonhét, úgynevezett jogállamisági „szupermérföldkövet” kellene teljesítenie ahhoz, hogy végre megérkezzenek hazánkba az uniós források. Azonban – mutatott rá – annak ellenére, hogy ezek az EU-s pénzek nélkülözhetetlenek a magyar családok, az önkormányzatok és a gazdaság számára, „a kormány mégsem akarja teljesíteni a szükséges feltételeket, vagy

egyszerűen képtelen a változtatásra.”

Március 31-én jár le az a határidő, amelyet az úgynevezett helyreállítási alap első kifizetéseihez szabott feltételként az uniós testület. A fent említett „szupermérföldkövek” mindegyikét eddig kellene teljesítenie a magyar kormánynak. Ujhelyi István szerint azonban egyelőre „még nem tartunk sehol az ügyben„.

Az EP-képviselő hangsúlyozta: a jogállamisági folyamat részeként zajló, úgynevezett kondicionalitási eljárás keretében egy tavaly év végi tanácsi határozat arra is kötelezi a magyar kormányt, hogy először március 16-ig, majd ezt követően háromhavonta jelentésben tájékoztassa azokról a jogállamisági korrekciós intézkedések végrehajtásáról, amelyekre az Orbán-kormány korábban írásban kötelezettségeket vállalt.

Ujhelyi a sajtótájékoztatón kijelentette: brüsszeli forrásai szerint az említett határidőig

a kormány ennek a jelentési kötelezettségének még nem tett eleget,

vagy legalábbis arról nem tájékoztatta a nyilvánosságot.

A politikus az üggyel kapcsolatban azonnali tájékoztatást követelt a kormányzattól, elsősorban a tárgyalásokért felelős Varga Judit igazságügyi minisztertől, továbbá aggasztónak nevezte a tárgyalások és a teljesítések menetét.

„Ha a kormányzat nem tesz végre érdemi és aktív lépéseket a következő hetekben, akkor nemhogy januárra vagy – ahogy a kormány legutóbb ígérte – márciusra nem fognak megérkezni a források, de nyárra,

vagy akár év végére sem”

– jelentette ki Ujhelyi.

„A partnerségi megállapodásból 22 milliárd euró, a helyreállítási alapból 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő forrás és plusz 9,6 milliárd eurónyi kedvezményes kölcsön forog kockán; ez 400 forintos euróval számolva

14.960 milliárd forint.

Egyre inkább az a meggyőződésem, hogyha Orbán Viktor tavaly szeptember óta nem volt hajlandó a saját maguk által vállalt intézkedéseket meghozni és a végrehajtásukat elindítani, akkor

valójában nem akar megállapodni.

Pontosan tudja, hogy a jogállamisági módosítások a rendszerének részbeni lebontásával járnak, és ha a rendszere meggyengül, akkor végül kártyavárként omlik össze”

– tette hozzá.

A szükséges megállapodások legfontosabb pillérét az igazságügyi reform adja, de amennyiben ezt az egyre szűkülő határidő miatt a kormány nem hajtja maradéktalanul végre, akkor az EU-s pénzektől végleg eleshet Magyarország, vagy legalábbis hosszú időre befagyaszthatják azokat – emelte ki Ujhelyi.

Az EP-képviselő megjegyezte: ugyan a kormány kötelezően konzultált az érintett szakmai és civil szervezetekkel az igazságügyi reform részleteiről, azt továbbra sem tudni, hogy az elhangzott véleményeket vagy kritikákat milyen módon és mélységében építik be végül a végrehajtási javaslatba.

„Megér Önöknek 1,6 millió forintot, vagyis egy négytagú családra vetítve több mint 6 millió forintot a NER működtetése?

Mert úgy néz ki, hogy minden magyarnak ennyibe fog fájni, ha a kormány nem tér végre észhez és nem módosítja a Brüsszellel szembeni tárgyalási stratégiáját”

– tette fel költői kérdését Ujhelyi István.

Ujhelyi István sajtótájékoztatója alább tekinthető meg:

(Ujhelyi István/Youtube/magyarnarancs.hu)

Valódi Hírek