Szijjártó Péter beintett az EU-nak: Nem hajlandó teljesíteni azt, ami mindenkire vonatkozik

Köti az ebet a karóhoz.

A magyar kormány semmilyen politikai okból nem adja fel az energiaellátás biztonságát – fogalmazott Szijjártó Péter a szerdai Trebinjei Energetikai Fórumon, ahol Milorad Dodikkal, a Boszniai Szerb Köztársaság vezetőjével tartott panelbeszélgetést.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy egy, az ukrajnai háború szomszédságában lévő országot képvisel, ahol közvetlenek és a fegyveres konfliktus negatív hatásai.

„Ezért mi, magyarok azt szeretnénk, hogy minél előbb béke legyen”

tette hozzá.

Szerinte Magyarország különleges helyzetben van, mivel nincs tengerpartja, és az energiafelhasználás nagy részét importálja.

„Mi az energia kérdésére mint a fizikai valóság részére tekintünk. És szeretnénk, ha legalább az energiafelhasználás tekintetében a világ két lábbal állna a földön, hiszen fűteni nem lehet kommunikációs panelekkel vagy politikai nyilatkozatokkal”

– mondta a tárcavezető.

Ehhez fölgázforrásra és csővezetékekre van szükség, amennyiben valamelyik hiányzik, akkor szerinte „illúziókat kergetnek„. Magyarország esetében elmondta,

a biztonságos földgázellátás az oroszországi források nélkül fizikailag lehetetlen.

A hazai energiaellátás biztonságát márpedig – elmondása szerint – nem hajlandóak feladni semmilyen politikai ok miatt.

„Mi a jövőben is számolunk az orosz energiaforrásokkal több más forrás mellett”

– tette hozzá, amikor új források bevonásáról beszélt, valamint kifejtette, hogy a Gazprom megbízható partner, az együttműködés nem esik szankciók alá, így

nincs ok az orosz energiahordozók kivezetésére.

„Tíz szankciós csomag elfogadása után a háború brutálisabb, mint bármikor korábban, és Oroszország nem úgy tűnik, mintha térdre kényszerült volna”

– mondta Szijjártó az uniós szankciókról, hozzátéve, hogy szerintük a korlátozások okozták az óriási mértékű inflációt és az elszabaduló energiaárakat, amelyek Európának fájnak a leginkább.

Ennek kapcsán beszélt a Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel szembeni esetleges szankciókról. Állítása szerint:

„{A}míg mi vagyunk kormányon Magyarországon, addig

Dodik elnök úr biztosan nem kerül semmilyen szankciós listára”.

Szijjártó megosztotta: kormányzati program indult a Boszniai Szerb Köztársaság mezőgazdaságának fejlesztésére, a cél, hogy a helyi termelők magyar eszközöket vásároljanak. A programra 805 vállalkozás pályázott, a nyertesek között 11 millió értékű támogatást osztanak szét, de már a második kör előkészítése is zajlik, amelyben majd a magyar ipar segítése is szempont lesz.

A tárcavezető szerint Magyarországot beruházói szempontból is érdekli a boszniai energetikai ipar, tárgyalnak a magyar szerepvállalásról, szívesen együttműködnek a források előállításában, valamint a versenyképes magyar technológia is ott van a kezükben.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek