Rettenetesen felhúzták Szijjártó Pétert, idegesen nekiugrott az USA politikusainak

Nagyon begurult.

A magyar kormány elutasítja, hogy az Európa Unió bármilyen szankciót vezessen be a Nyugat-Balkán kapcsán – nyilatkozott Szijjártó Péter szerdán. Akik azt hiszik, hogy szankciókkal meg lehet oldani bármilyen problémát, azoknak

fogalmuk sincs az itteni helyzetről, és ismereteik hiányát nagyképűséggel próbálják elfedni

– tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszer Szarajevóba utazott, ahol közös sajtótájékoztatót tartott

a bosnyák külügyminiszterrel, Elmedin Konakovićtyal, aki korábban dombóvári színekben kosárlabdázott.

Tavaly 600 millió euró fölött kereskedett egymással a két ország, ami 21 százalékos növekedést jelentett, ezzel megdöntötte a rekordot.

Földrajzi helyzete miatt Magyarországot nemcsak az ukrajnai háború, hanem a délről érkező illegális migráció is nyomás alatt tartja Szijjártó szerint. A tárcavezető azt mondta: hiba volt, hogy az Unió nem foglalkozott a nyugat-balkáni bővítéssel, így ugyanis nehezebb felvenni a kesztyűt a migrációs kihívásokkal szemben.

Szoros együttműködéstől remélik a megoldást, a magyar kormány szorgalmazza a bővítést, az ezt ellenző tagországokat kérik, ne akadályozzák a folyamatot. Az EU békefenntartó missziójában jelenleg 165 magyar katona vesz részt Bosznia-Hercegovina területén, az ország stabilitása Szijjártó szerint hazai érdek is.

A magyar kormány programot indított, hogy támogassák a Boszniai-hercegovinai Szerb Köztársaság területén működő mezőgazdasági vállalkozásokat. A cél, hogy a magyar mezőgazdasági iparban előállított eszközöket vásárolják meg.

A bosnyák külügyminiszterhez szóló kérdés kapcsán Szijjártó elmondta, hogy

számára megdöbbentő, ahogy az Egyesült Államok „minősítget” más országokat.

Egyoldalú értesülésekre hivatkozva tesznek kijelentéseket, holott Washingtonnak a magyarországi kérdéseket a magyar emberekre kellene bíznia, és ugyanígy tennie más államok kapcsán – állította.

„Szóval azért tényleg most már álljon meg a menet

ebből a szempontból!”

– tette hozzá idegesen.

A tárcavezető a nap folyamán az ukrajnai háború miatt kialakult energiakrízis kapcsán egy energetikai fórumon is részt vesz. A jövő héten a Boszniai Szerb Köztársaság vezetőjével, Milorad Dodikkal találkozik, szintén az energetikai szükségletekről fognak tárgyaláni.

Dodik kiemelte, hogy Magyarország már érdeklődését fejezte ki Boszniai Szerb Köztársaságban végrehajtandó konkrét projektekkel és beruházásokkal kapcsolatban.

„Örülök az újabb találkozásnak Szijjártóval.

Ő egy kedves és jó szándékú ember, akivel lehet beszélgetni,

ellentétben az amerikaiakkal, akik arrogánsak”

– tette hozzá.

Konaković üdvözölte a két ország közötti jó együttműködést és a felívelő kereskedelmi mérleget, valamint köszönetet mondott Bosznia-Hercegovina tagjelölti státuszának támogatásáért. Elmondta: júliusig igyekszik ellátogatni Magyarországra.


(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek