Dobrev Klára: Nem szabad hagyni, hogy Magyarországon ugyanaz az agymosás menjen végbe, mint ami a Brexithez vezetett! (+videó)

A DK árnyék-miniszterelnöke elmondta, miről tárgyal brit kollégájával.

Dobrev Klára volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának szerdai vendége. Mint arról korábban beszámoltunk, az árnyékkormány vezetője Londonba utazott, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytasson a helyi árnyékkormány tagjaival. A DK árnyék-miniszterelnöke a műsorban beszámolt arról, miről tárgyalt Nagy-Britanniában.

Dobrev Klára március 15-ei ünnepi beszédében hangsúlyozta: az árnyékkormány legfontosabb feladata az, hogy megakadályozza, hogy Magyarországot az Orbán-kormány kivezesse az Európai Unióból és a NATO-ból.

Arra a kérdésre, hogy a mostani londoni tárgyalás is erről szólt-e, Dobrev Klára elmondta, nem csak erről tárgyaltak, ugyanis a brexit kérdése és a brexit okozta gondok és problémák azok minden nap érezhetőek Nagy-Britanniában.

Szerinte a legérdekesebb kérdés – amire ő maga is keresi a választ – az, hogy miként jutott el odáig a brit politika, hogy miközben minden észérv a brexit ellen szólt, mégis sikerült egy kis többségét a társadalomnak meggyőzni arról, hogy jobb lesz az országuknak az Európai Unión kívül.

Hozzátette: ma már a britek túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy ez rossz döntés volt.

„Nekünk nagyon figyelnünk kell arra, hogy mi történt a brexitet megelőző években, és

nem szabad hagyni, hogy Magyarországon ugyanez az agymosás végbemenjen”

– hangsúlyozta.

A brit és magyarországi helyzettel összefüggésben elmondta, a két országnál nagyon hasonló volt a helyzet. Mint mondta, a politikusoknak könnyebb volt Brüsszelre és Európára mutogatni, ahelyett, hogy szembenéztek volna a problémákkal és megoldásokat találtak volna azokra.

„Ez nagyon ismerős nekünk is”

– mondta, hozzátéve, hogy a magyar kormány is hasonló stratégiát követ, azt sugallva: nem az Orbán-kormány okozza az inflációt, hanem valaki más.

Elmondta, már nem tudja félvállról venni a kérdést, hiszen látja, hogyan próbálja meggyőzni az embereket a magyar kormány.

Az árnyékkormány vezetője arról is beszélt, hogy a tárgyalások során nem csak ez volt a téma, hanem a látogatással kiemelt céljuk volt az is, hogy megmutassák Magyarország másik arcát is, hogy

visszaszerezzék Magyarország politikai becsületét a nemzetközi színtéren.

Dobrev szerint a magyar külpolitika annyira elértéktelenedett az elmúlt évek során, hogy azt szinte a nulláról kell újjáépíteni.

Az árnyékkormánnyal kapcsolatban hangsúlyozta: a választópolgárnak mindig tudnia kell arról, hogy van egy másik választás, egy másik alternatíva: bármit, mond a kormány, van más megoldás.

„A demokrácia alapja, hogy a választópolgár mindig tud választani”

– mondta Dobrev.

Kifejtette: a választópolgároknak látniuk kell egy másik stílust, más tartalmat, más embereket, akik máshogy közelítenének az egészségügy, az oktatás, vagy az infláció problémájához. Dobrev Klára ugyanakkor megjegyezte, még nagyon sok munkájuk van abban, hogy olyan erősek legyenek mint a Munkáspárt Nagy-Britanniában.

A külföldön tanulásra kitérve Dobrev megjegyezte: sokkal nehezebb lett tanulni Nagy-Britanniában. Mint mondta, nagyon sok diák tanult a brit egyetemeken, és mivel megszűntek az európai tandíjkedvezmények és lehetőségek, nehéz helyzetbe kerültek a hallgatók. Hozzátette: csütörtökön fognak tárgyalni arról, milyen lépéseket tervez a brit kormány, hogy újra felpezsdítsék a brit egyetemi életet.

Az árnyékkormány vezetője elmondta, nagyon sok kérdésben folytattak egyeztetéseket brit kollégáikkal: többek között a katonai közbeszerzések előmozdításáról, a brexitről, az európai országok közti viszonyrendszerről, valamint a svéd és a finn NATO-csatlakozás kérdéséről is tárgyaltak.

A politikus beszámolt arról is, hogy minden tárgyalópartnerük rákérdezett arra: mi az oka, hogy az Orbán-kormány ilyen mértékben kiszolgálja a putyini politikát, és annak megfelelően hoz döntéseket.

Dobrev Klára az orosz függőséggel kapcsolatban megjegyezte: a gázt drágábban kapjuk, mint az európai országok túlnyomó többsége, az orosz beruházások nem térülnek meg és brutális mértékű adófizetői pénzeket igényelnek.

Videó:

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek