Szijjártó Péter nagyon kiakadt, miután a NATO-főtitkár szembeszállt a miniszter követelésével

A NATO megkerüli a magyar vétót.

A magyar fél eddig évek óta sikerrel tudta blokkolni a NATO–Ukrajna miniszteri szintű ülés összehívását, azonban most Jens Stoltengberg közölte Szijjártó Péterrel, hogy április elején meg fogják tartani az ülést.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a NATO-főtitkárral és az EU energiaügyekért felelős biztosával Kadri Simsonnal tárgyalt Brüsszelben.

„A NATO-ra értékközösségként is tekintünk”

– magyarázta Szijjártó, megjegyezve, hogy a szövetség stratégiai dokumentumaiban is szerepelnek erre való utalások. Mint elmondta, ezért tartja fontosnak a kormány, hogy a szervezet olyan államokkal építsen ki együttműködést, „amelyek tiszteletben tartják a nemzeti közösségek jogait„.

Ukrajnát a magyar kormány nem tekinti ilyen országnak,

mert úgy vélik, ott 2015 óta folyamatosan csorbítják ezen jogokat, a magyarokét is, ezért Magyarország az elmúlt években folyamatosan és

sikeresen blokkolta a NATO-Ukrajna bizottság összehívását miniszteri szinten.

„A nemzetközi térben hatalmas nyomás van arra nézvést, hogy Magyarország adja fel a kárpátaljai nemzeti közösség védelmét, de a nemzetközi politikai vezetők közül ketten megértést tanúsítanak ez ügyben: Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjén kívül Jens Stoltenberg is, aki komolyan vette ezen aggodalmunkat.

Neki köszönettel és tisztelettel tartozunk ezért. Ám a NATO-főtitkár most azt közölte, hogy különböző okok miatt össze fogja hívni ezt az ülést az április 4–5-i NATO külügyminiszteri tanács alatt, dacára a magyar elutasító álláspontnak, és hogy a magyar fél azt gondolja, hogy csak egyhangú akarat esetén kerülhetne erre sor.

Ez sérti a NATO egységét

és az egységes akaratra vonatkozó eljárásrendet. Ugyanakkor nem tehetünk mást, tudomásul vesszük a főtitkár döntését”

– magyarázta Szijjártó.

Hozzátette: Stoltenberg ígéretet tett arra, hogy teret ad az ülésen a kisebbségvédelemmel kapcsolatos aggodalmaknak. A külügyminiszter ugyanakkor azt mondta: semmilyen érdemi integrációs közeledést a NATO vagy az EU irányába

nem fog Magyarország támogatni,

amíg ott helyre nem állítják a magyar nemzeti közösség jogait a 2015-ös és azt megelőző állapotoknak megfelelően.

„Az óceán mindkét partjáról” hatalmas a nyomás – hangoztatta Szijjártó, kijelentve, hogy akármekkora nyomás esetén sem fogja feladni azt a kormány, hogy kiálljon az ottani magyarság védelmében. A tárcavezető a keddi általános ügyek tanácsán ezt az álláspontot fogja képviselni.

Szijjártó kijelentette: a békéhez az kell, hogy a háború ne terjedhessen tovább Ukrajnából, ehhez pedig az szükséges, hogy a NATO és Oroszország között ne jöjjön létre közvetlen katonai konfliktus.

„Mindaddig reménykedhetünk a harmadik világháború elkerülésében, amíg az a NATO-döntés, amely szerint a NATO nem akar részese lenni ennek a konfliktusnak, érvényben van. Magyarország mindent megtesz, hogy ez a döntés érvényben is maradjon”

– mondta a tárcavezető, hozzátéve, ez független attól, hogy maguk a tagállamok kétoldalú alapon milyen döntéseket hoznak.

(infostart.hu nyomán)

Valódi Hírek