Reagált a külügy, miután súlyos dolog szivárgott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyében

Őszinték voltak.

Hazugság, hogy Magyarország megvétozta volna az EU-nyilatkozatot a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyben – állította Paczolay Máté külügyi szóvivő hétfőn este.

Ezzel szemben az igazság szerintük az, hogy Magyarország a következő álláspontot közölte Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel: Magyarország tudomásul veszi az ICC döntését, és

azt semmilyen módon nem kívánja kommentálni.

Amennyiben azonban a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot szeretne kiadni, Magyarország nem emel kifogást ellene – mutatott rá a szóvivő.

Pontosan ez történt, a magyar álláspont miatt nem tudtak közös nyilatkozatot kiadni a tagállamok, így kénytelen volt Josep Borrell saját nevében kiadni azt, a tagállamok igazságügyi miniszterei pedig szintén kiadtak egy nyilatkozatot, ezt azonban Magyarország nem írta alá.

A hágai székhelyű ICC múlt hét pénteken jelentette be, hogy háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve Marija Lvova-Belova, a moszkvai elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen, mert megalapozott a gyanú velük szemben, hogy személyesen felelősek ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek