Kiderült: Újra nőhet a nyugdíjkorhatár, ekkor léphet életbe

Egész Európát érintő változások jöhetnek.

Szakértők szerint a ’70-es és ’80-as évek gyermekei valószínűleg még dolgozni fognak 65 évesen, sőt

2050-re akár 70 év is lehet a nyugdíjkorhatár.

A Pénzcentrum hétfőn arról írt, hogy a francia nyugdíjreform elleni tiltakozások miatt ismét felmerült a nyugdíjkorhatár kérdése egész Európában. A legtöbb országban már közelít a 67 évhez, Magyarországon jelenleg 65 év, amíg Franciaországban éppen most emelik 62-ről 64-re a korhatárt.

Forrás: Statista
Ábra: Pénzcentrum

Eközben Spanyolországban, Németországban és Hollandiában is több mint 66 év után lehet nyugdíjba menni. Az Egyesült Királyság 2026 és 2028 között, míg Belgiumban 2030-ra vezénylik le az újabb emelést – írta a statista.com

A hazai szabályozás egyaránt vonatkozik férfiakra és nőkre, továbbra is érvényes a nők 40 kedvezmény is, vagyis 40 évnyi jogosító idő után életkorra való tekintet nélkül nyugdíjba vonulhatnak.

A magyar nyugdíjkorhatár jelenleg Európa középmezőnyében van. Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjelemzője szerint néhány éven belül újabb emelés várható:

„Saját számításaim szerint

2030-ban már indokolt lehet a 66 éves nyugdíjkorhatár,

2040-re a 67 évet is elérheti, 2050-re pedig a 70 éves korhatár is eljöhet.

Tehát a ’70-es és ’80-as években születettek már úgy készüljenek, hogy 65 éves korukban nagy valószínűséggel még dolgozniuk kell majd.

Vagy esetleg a majdani nyugdíjkorhatár betöltése előtt is elmehetnek majd nyugdíjba, de csak kedvezőtlenebb feltételekkel, amint az számos országban elterjedt megoldás”

– írta. Hozzátetette, hogy a közeljövőben nem számít még a nyugdíjkorhatár-változtatásra.

Valódi Hírek