Kiderült: Meghajol az EU akaratának az Orbán-kormány – egyetlen feltételük mégis van

Megszólalt Szijjártó Péter.

20 millió eurót fizetett be a magyar kormány az Európai Békekeretbe, de leszögezték, hogy az összeg nem fordítható ukrajnai fegyverszállításra. Márpedig a keret célja, hogy ebből finanszírozzák a tagállamoknak az Ukrajnának szánt fegyvereket.

„A hangulat az továbbra is háborús itt Brüsszelben. Egyre inkább nő a nyomás azokon az országokon, akik a béke retorikáját képviselik, (…) ugyanakkor biztosíthatom Önöket arról, hogy Magyarország nem hajlandó engedni ennek az egyre durvább mértékben növekedő nyomásgyakorlásnak”

– mondta Szijjártó Péter az uniós külügyminiszerek brüsszeli ülésének szünetében.

Az információk szerint a NATO és az EU közös tagállamai közül csak Magyarország nem vesz részt a közös fellépésben, de a hazai álláspont nem befolyásolta a döntést, a tagállamok végül 3 dologban egyeztek meg:

  • 1 milliárd euróért vásárolnak fegyvert és lőszert Ukrajnának, mindezt közös beszerzés keretében
  • 1 milliárdot fordítanak arra, hogy saját készleteikből lőszert küldjenek és hadianyagokat pótoljanak Ukrajnának.
  • Közös vásárlással saját fegyverrendszerük nagymértékű és összehangolt erősítését is tervezik

Ebben a 3 programban Magyarország nem vesz részt, de nem is vétózta meg a döntéseket, konstruktív tartózkodással engedett a tagállamok szándékainak. Szijjártó hozzátette: kérik a nemzetközi közösséget, tartózkodjanak minden olyan megnyilvánulástól, ami a háború időbeli és térbeli kiterjedéséhez vezetnek.

A befizetett összeg kapcsán kikötötték, hogy más célokra, konkrétan a nyugat-balkáni terület stabilitására és a migráció elleni küzdelemre fordíthatják.

A külgazdasági és külügyminiszer sajtótájékoztatóját a közösségi oldalán lehet megtekinteni:

(hvg.hu nyomán/Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek