Torkig lett Lajcsi: Visszaküldte Novák Katalinnak az állami kitüntetést – ezt írta mellé

Elhatározta magát az ország trombitása.

Korábban beszámoltunk róla, hogy elutasította a bíróság Galambos Lajos halasztási kérelmét, így bármikor megérkezhet a behívója a börtönbe. Az ártatlanságához végsőkig ragaszkodó zenész komoly dologra szánta el magát március 15-én:

Minden kitüntetését, díját és még a díszpolgári címét is visszaadja

írta a Blikk csütörtökön.

„Sokan irigylik tőlem ezt a két igencsak magas állami kitüntetést, bár számomra a kisebb elismerések ugyanolyan megtisztelőek. Ezek fényét nem kívánom csorbítani a velem kapcsolatos ügy méltatlan lezárásával”

– nyilatkozott a lapnak Lajcsi a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjéről és Lovagkeresztjéről.

Reméli, hogy igazát bizonyítani tudja és az ügy lezárását követően ismét magáénak tudhatja az elismeréseket– többek között ezt is írta

a levélben, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök hamarosan kézhez kap.

Elmondta, hogy nem tartja magát méltatlannak a díjra, a saját és más kitüntettek érdekében hozta meg a döntést, hogy a díjak méltóságát ne árnyékolja be a vele kapcsolatos ügy.

A boríték, benne Lajcsi levelével talán már úton van a Sándor-palotába, a nevén kívül egy apró trombita és egy kottarészelet, rajta „Szervusz, itt a Dáridó” felirat jelzi a feladó kilétét.

Levelét változtatás nélkül idézzük:

Tisztelt Köztársasági Elnök Asszony, Kedves Novák Katalin!

Mint talán Ön előtt is ismert, 2 alkalommal kaptam a Magyar Köztársaság elnökétől elismerő kitüntetést, 2001. augusztus 20-án Mádl Ferenctől és Orbán Viktortól a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét 2001/51-es sorszámmal, míg 2006. március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztjét 2006/17-es sorszámmal Sólyom Lászlótól és Gyurcsány Ferenctől vehettem át a Parlamentben.

Mindkét kitüntetés óriási megtiszteltetés volt számomra és az is, hogy 2 különböző kormánytól vehettem át azt a kitüntetést, melyhez az általam igen tisztelt és nagyra becsült közönségem, a műsoraim, a munkásságommal kapcsolatos eredményeim juttattak, a zenei és politikai függetlenségemet is bizonyítva.

Az elmúlt közel 8 évben számos meghurcolás és megpróbáltatás ért, amelyet nehezen dolgozok fel és jelentősen megviselte egészségi állapotomat is. A velem kapcsolatos jogerős bírósági döntéssel, amely elmarasztal, vitatkozni nem tudok, de

számomra elfogadhatatlan,

és hiszek benne, hogy be tudom bizonyítani az igazamat.

Annak érdekében, hogy ennek a díjnak a fényét és a méltóságát ne árnyékolja be a személyem és a velem kapcsolatos ügy, és más kitüntetéssel jutalmazottakat ne érjen kellemetlenül, úgy döntöttem, hogy annak ellenére, hogy nem tartom magam méltatlannak a díjakra, a mai nappal mindkét komoly és zene munkásságom szempontjából is valamint a teljes életművem szempontjából is fontos díjról

lemondok,

és visszaadom tisztelettel a Köztársasági Elnök Asszonynak.

Egyéb díjaimmal, díszpolgári kitüntetéseimmel ugyanígy járok el, és visszaszolgáltatom mindazokat.

Társadalmi szerepvállalásomat ugyanolyan fontosnak tartom, mint eddig az elmúlt 3 évtizedben, de ezeket anonim módon a nyilvánosság kizárásával végzem, kivéve, ahol a támogatási cél eléréséhez elengedhetetlen a nyilvánosság, a széles körű ismertetés.

Őszintén reménykedem abban, hogy az ügyemmel kapcsolatos további jogorvoslatokat követően olyan eredményt hoznak, hogy ismét méltó leszek a nagy nyilvánosság előtt is díjaim viselésére úgy, hogy ez senkiben ne okozzon rosszallást, és a további jogorvoslatok, melyek bizonyíthatják az általam vallottakat, további elismerések és díjak is gazdagíthatnak, melyek az elmúlt 8 évben legalább ugyanolyan tehetségem, szorgalmam és kitartó munkásságom ellenére elmaradtak.

Tisztelettel:

Galambos Lajos – Lajcsi

A sajtóban Magyarország Dáridós daloló trombitásaként titulált előadóművész

Valódi Hírek