Nem várt fejlemény érkezett az M1-esen történt halálos tömegszerencsétlenségről

Több tényező is közrejátszott a balesetben.

Végeztek előzetes környezetvédelmi tanulmányt, de

nem indokolta, hogy előzetes porátfúvás elleni védelmet tervezzenek az M1-es autópályára

– írta a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a hvg.hu-nak.

Az autópályán történt szombati tömegszerencsétlenségben több mint 40 jármű ütközött egymással, a balesetnek egy halálos áldozata és több tucat sérültje volt. Többen azonnali vizsgálatot követeltek, szerintük az eset megelőzhető lett volna, ha a pár órával korábbi – a közelben történt – baleset után intézkedett volna a kormány által felügyelt Országos Meteorológiai Szolgálat, a Mészáros Lőrinchez tartozó autópálya-üzemeltető cég, vagy a hatóságok.

A rendőrség büntetőeljárást indított, vizsgálják a baleset körülményeit,

az autópályát üzemeltető cég az extrém időjárási viszonyokat okolta.

Magyarországon egyébként egy autópálya sem rendelkezik porvihar elleni védelemmel. A cég megerősítette ugyan, hogy az érintett szakaszon volt növénysáv, de ezzel a hófúvás ellen lehet védekezni. Amennyiben az előzetes vagy jövőbeni tervek írták volna a véderőművek szükségességét, telepítették volna.

A pályaszakaszokon egyébként kétnaponta útellenőrzést végeznek, előre meghatározott körzetbejárási terv alapján vizsgálják az autópályákat, valamint a kihelyezett kamerák képei alapján is végeznek megfigyelést.

„A közút forgalmi rendjét pedig az 5 évenkénti rendes forgalmi rend felülvizsgálatok során értékeli a közút kezelője”

– válaszolták a lapnak.

Elmondásuk szerint a bejelentésekre azonnal reagálnak, tájékoztatják a területileg illetékes diszpécsert, aki az ügy jellegétől függően értesíti az útellenőröket vagy más szervezeteket. Általában kevesebb, mint fél óra alatt kiérnek az illetékesek a helyszínre, de a távolság, a forgalmi viszonyoktól és a „nehezítő tényezőktől” is függ az intézkedés gyorsasága.

„A kialakult közlekedési helyzet és torlódás olyan jellegű és mértékű volt, amely akadályozta a helyszín megközelítését mindenki, még a megkülönböztető kék villogó jelzés használatára jogosultak számára is

– mondták a szombati esetről.

Valódi Hírek