Csúnyán kiakadt Varga Mihály, amiért még mindig nem jönnek az EU-s pénzek

Nem tetszik neki a helyzet.

„Az Európai Bizottság indokolatlanul optimista értékelést hagyott jóvá a helyreállítási alap eddigi működéséről, miközben

rendkívül körülményes és lassú ezeknek a forrásoknak a kihelyezése”

– fogalmazott Varga Mihály kedden a pénzügyi és gazdasági miniszterek brüsszeli találkozóján.

„Magyarországnak számtalan problémája van a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) működésével: miközben a rendelkezésre álló idő egyharmada már eltelt, a források csupán egyötödét osztották ki.”

A pénzügyminiszter hozzátette: „Öt tagország – köztük Magyarország – eddig egyáltalán nem részesült ebből a forrásból.”

A tárcavezető szerint ez a magyar versenyképesség romlásán túl

beavatkozás a tagállamok közötti gazdasági versenybe.

Állítása szerinta 2022-es hazai 4,6 százalékos gazdasági növekedés meghaladta az uniós átlagot, ha megkapta volna a neki járó helyreállítási forrásokat, ez 5 százalék fölött lehetett volna.

A tagállamok eddig kismértékben vették igénybe az RRF-hiteleket, Varga szerint ez a tagországok bizalmatlanságát is tükrözi.

A miniszter szerint kevesebb szó esik arról, hogy a közös hitelfelvételnek, a mögötte álló nagy volumenű bizottsági kötvénykibocsátásnak lehetnek hátulütői. Ez a hitelpiacok lehetséges kimerülése, ami azzal járhat, hogy a tagállamok önállóan kevesebb forráshoz juthatnak.

Ezek azok az általános okos, amelyek miatt a kormány az RRF-et egyszeri eszközként kezeli és ellenzi a közös uniós hiteleket magába foglaló további eszközök létrehozását.

(MTI)

Valódi Hírek