Bejelentették: Döntő lépésre szánta el magát a pedagógus-szakszervezet az oktatás ügyében

Népszavazási kezdeményezést nyújtottak be.

Országos népszavazási kezdeményezést nyújtott be kedden oktatási kérdésekről a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás a Nemzeti Választási Irodának (NVI) – írta a Telex.

A benyújtott népszavazási kezdeményezésben az alábbi öt kérdés szerepel:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben 5. évfolyamtól tantárgyat csak az adott tantárgynak megfelelő szakos tanár taníthasson?”
  • „Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állami fenntartású általános iskolát csak a felvételi körzet szerinti településen megtartott helyi népszavazás támogató döntése esetén lehessen megszüntetni?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben tanórai foglalkozást csak pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson?”

A népszavazási kezdeményezésről kedden délután 3-kor a Hősök terén tartott sajtótájékoztatón Totyik Tamás, a PSZ alelnöke, elmondta:

a kérdések benyújtásával az a céljuk, hogy

a diákok terhei radikálisan csökkenjenek és egy új szemléletű tanterv tudjon megjelenni.

A Telex kérdésére Totyik Tamás elmondta, csak a saját szervezetükkel egyeztettek a feltett kérdésekről, testületi döntés volt, és arra számítanak, hogy mintegy 200 ezer aláírást össze tudnak szedni, de

várják a civil és szülői szervezetek segítségét is.

A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon országos népszavazást kétféleképpen lehet kezdeményezni.

  • Ha a köztársasági elnök, a Kormány vagy 100 ezer választópolgár kezdeményezi, az Országgyűlés szabadon dönt arról, hogy elrendelje-e.
  • Ha viszont 200 ezer választópolgár kezdeményezi, akkor kötelező megtartani.

A kérdések benyújtása után a Nemzeti Választási Irodának 60 napja van, hogy azokat megvizsgálja, és eldöntse, hogy megfelelnek-e a jogszabályi kritériumoknak. Így még előfordulhat az is, hogy végül nem fogják engedélyezni a népszavazást. Az aláírások összegyűjtésére 120 nap határidő áll rendelkezésre, az aláíró ívek megérkezésétől számítva.

„Egy népszavazás akkor érvényes, ha a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok és a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, a központi névjegyzékben regisztrált választópolgárok több mint fele érvényesen szavaz.

Eredményes országos népszavazásról pedig akkor beszélhetünk, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, azaz nincs szavazategyenlőség”

– olvasható az Nemzeti Választási Iroda honlapján.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek