A Magyar Honvédség bejelentette: Felkészültek a legrosszabbra

Készülnek.

„Itt vagyunk, készülünk és felkészültek vagyunk” – közölte Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke március 8-án, szerdán, a Hit Rádió Ultrahang című műsorában.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a vezérkari főnök úgy fogalmazott: folyamatosan figyelik, mi történik Ukrajnában, a tapasztalatokat pedig igyekeznek feldolgozni és beépíteni a hazai felkészítésbe.

„A mi dolgunk az, hogy tudjunk adekvát választ adni azokra a kihívásokra, amelyek a XXI. századi hadviselésben előfordulhatnak”

– mondta az altábornagy.

Megjegyezte: az orosz-ukrán háborúban látni azt, hogy a szemben álló felek hibrid hadviselést folytatnak, ugyanakkor elmondható, hogy ezt a háborút – számos egyéb aspektusa miatt – nem a katonák fogják befejezni.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési programmal kapcsolatban Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: olyan komplex haditechnikai fejlesztés, ami napjainkban tapasztalható a Magyar Honvédségnél, a rendszerváltás után nem volt.

„Ennek az eredményét látjuk abban, hogy amikor Afganisztánban szolgáltunk, akkor a Magyar Honvédség PRT parancsnokai egy egész tartományért feleltek és az alárendeltségünkben számtalan NATO erő is szolgált. De talán még ennél is fontosabb, hogy a közelmúltban a NATO legnagyobb szárazföldi műveletét magyar tábornok vezette Koszovóban”

– tette hozzá az altábornagy, aki megjegyezte: a technológiai fölény mindig előnyt jelent a hadszíntéren.

„A mindenkori Magyar Honvédség elsődleges feladata, hogy az ország területi egységét és az emberek, a polgárok biztonságát szavatolni tudja. Nekünk a lehetséges legrosszabb forgatókönyvre kell készülnünk, mert ha azt tudjuk teljesíteni, akkor minden mást is”

– jelentette ki.

A világ biztonságpolitikai helyzetével, valamint a fegyverkezési verseny felgyorsulásával összefüggésben feltett – a sorkötelezettséggel kapcsolatos – műsorvezetői kérdésre Ruszin-Szendi úgy fogalmazott:

amennyiben hazánkat támadás érné, újra el kellene rendelni a hadkötelezettség bevezetését,

hiszen a haza védelme minden állampolgár kötelessége.

„Meggyőződésem, hogy a NATO ma a legütőképesebb és legerősebb képességekkel rendelkező védelmi szövetség. Ezt látjuk a gyakorlatokon, a különböző missziókban, és azok az évek, amit a NATO-kötelékben töltöttünk, megadja nekünk azt a magabiztosságot, hogy mi is tudjuk vezetni őket, és minket is képesek vezetni”

– közölte az altábornagy, utalást téve Magyarország NATO-tagságának fontosságára.

A műsorban szóba került a hazánkban kiképzett ukrán katonákkal kapcsolatos hírek is, amivel kapcsolatban Ruszin-Szendi Romulusz elmondta:

valóban volt egészségügyi képzés ukrán katonák részére,

azonban – mondta – ez tökéletesen illik abba az irányvonalba, amelyet Magyarország képvisel.

A hazánk biztonságát és a Magyar Honvédséget érintő kihívások közül Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy kiemelte:

  • a keleten zajló háború eszkalálódásának veszélyét,
  • valamint a déli fenyegetettséget,
  • amely magában foglalja az illegális migrációt,
  • valamint a Nyugat-Balkánon tapasztalható feszültséget.

(honvedelem.hu / Magyar Honvédség/Facebook)

Valódi Hírek