Ezt elbaltázták Pintérék: Nem lehet forgalomba helyezni autót Magyarországon

Leállt a rendszer.

Kedd óta

informatikai problémák akadályozzák

a gépjárművekkel kapcsolatos hivatali ügyintézést. A Telex információi szerint az átírással (tulajdonosváltás-bejegyzéssel), illetve a gépjárművek forgalomba helyezésével kapcsolatos funkciók nem működnek és mint írták, egyelőre az sem látszik, hogy mikor orvosolják a problémát.

Az átírás és forgalomba helyezés ügyeit a Miniszterelnökséghez tartozó kormányhivatalok látják el, azonban a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozik a központi járműnyilvántartás, amelyben rögzítik, illetve adásvétel esetén megváltoztatják a tulajdonosok, vagy az üzembentartók adatait.

A lap az üggyel kapcsolatban kérdésekkel fordult a Belügyminisztériumhoz, de onnan azt a választ kapták, hogy a terület nem a BM-hez tartozik, majd a Miniszterelnökséget is keresték, ahonnan a fentieket

megerősítették.

Ezek szerint valóban a szakrendszer mulasztása miatt szünetel a gépjármű-ügyintézés. Hozzátették: az üzemeltető dolgozik a hiba elhárításán. Mint közleményükben írták, az időponttal rendelkező érintett ügyfelekkel új időpontot egyeztetnek a kormányablakok.

A lap úgy tudja, az előre bejelentett hivatali leállás oka egy olyan fejlesztés volt, amelyben szerették volna összekötni a magyar járműnyilvántartást egy nemzetközi körözési adatbázissal, hogy a korábbinál egyszerűbben és gyorsabban lehessen ellenőrizni az alvázszám és a rendszám alapján, hogy egy autó nem lopott-e.

Mint írták, a fejlesztés utolsó lépéseként, kedden előre bejelentett módon szünetelt az ügyintézés. A fennakadás ekkor történhetett, ezért most rövid időre érhető csak el az adatbázis, amelynek következtében egy átírási folyamat sokszor megszakad, és az okmányiroda nem tudja kiállítani az új forgalmi engedélyt.

Információik szerint a fenti hiba nem érinti a gépjármű műszaki vizsgáztatást és az eredetiségvizsgálatokat kiszolgáló rendszer is működőképes.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek