Kiadta a riasztást Szijjártó: Óriási veszélyekre figyelmeztette az EU-t

Kell az együttműködésük.

Szijjártó Péter azt állítja:

az Európai Unió egyre rosszabb formában van.

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Budapest Balkans Forum keretein belül elmondta, szerinte többek között a bővítési folyamat kurdarca idézte elő ezt az állapotot.

„Az Európai Uniónak jelenleg nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint a térségbeli államoknak a közösségre, ráadásul Magyarország számára nemzetbiztonsági kérdés a bővítési folyamat felgyorsítása”

– mondta a politikus.

Felhívta rá a figyelmet, hogy Horvátország tíz évvel ezelőtti csatlakozása volt az utolsó, ennyi idő 1973 óta nem telt el új ország belépése nélkül, ráadásul közbejött a Brexit is.

„Minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk. És minél kevesebben vagyunk, annál gyengébbek vagyunk”

– fogalmazott Szijjártó.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint több tagállam is képmutatóan jár el az ügyben: támogatásukról győzik meg a nyilvánosságot, miközben akadályokat gördítenek a tagjelöltek csatlakozása elé.

Szijjártó szerint a bővítés prioritás Magyarország nemzetbiztonságát illetően, mert – vélekedett – a nemzetközi közösség eddig nem volt képes az illegális bevándorlás okait kezelni, de

a Nyugat-Balkán közreműködésével meg tudnának birkózni a problémával.

Szijjártó a szomszédban zajló orosz-ukrán háború eszkalációjára is figyelmeztetett. Úgy nyilatkozott, az emberéleteket csak béketeremtéssel lehet megmenteni, a világ nemzeteinek többsége a diplomáciai megoldást támogatná. Hozzátette: remélik, mielőbb sikerült tető alá hozni egy tűzszünetet és megkezdeni a béketárgyalásokat.

„Az Európai Uniónak most erőt kell gyűjtenie, mert a háború gyengít bennünket, ezt pedig a bővítés útján tehetjük meg”

jelentette ki.

(MTI)

Valódi Hírek