Nagy a baj: Riadót fújtak a szakértők, mert sorra dőlnek be a gyógyszertárak

Az egész lakosság érintett.

Sorra zárnak be a patikák, Magyarországon jelenleg 670 ezer ember jut hozzá korlátozottan gyógyszerhez, a vényköteles gyógyszerek forgalma csökkent. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) megkongatta a vészharangot – írta a Menedzsment Fórum.

Zlinszky János, a HGYSZ elnöke rámutatott: folyamatosan csökkent a gyógyszertárak száma az elmúlt tizenkét évben,

jelenleg 168 gyógyszertárral van kevesebb mint 2010-ben, ami 7 százalékos csökkenést jelent.

A szövetség elnöke elmondta: ugyan időközben új patikák is nyitottak, azonban kétszáznál is több gyógyszertárra került lakat. Jelenleg 2280 gyógyszertár működik Magyarországon.

„A bezárások főleg kisebb településeken történtek, míg az újonnan nyíló gyógyszertárak jellemzően a nagyobb városokban létesültek – azaz a kistelepüléseken romlott a gyógyszerellátás biztonsága”

– mondta Zlinszky János, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb problémát a fiókgyógyszertárak számának drasztikus csökkenése jelenti: 60 fiókpatika szűnt meg az elmúlt 10 évben, csak tavaly 17-tel csökkent a számuk, míg az idei év alig több mint két hónapja alatt már hat patika zárt be.

Mivel a fiókgyógyszertárak jellemzően kistelepüléseken működnek, elmondható, hogy az itt élők gyógyszerhez jutásának lehetőségei jelentősen szűkültek az elmúlt években. A HGYSZ számításai szerint

a probléma közel 670 ezer magyar embert érint,

akik korlátozottan jutnak gyógyszerhez – tudósított az Index a sajtótájékoztatón elhangzottakról.

Hangsúlyozták, az energiaárak emelkedése jelentős többlet terheket jelent a gyógyszertárak számára, ugyanis tavaly óta a gyógyszertárak energiaköltsége havi szinten 200-300 ezer forinttal nőtt.

A HGYSZ többek között

  • a gyógyszertárak számának további csökkenésére,
  • a vásárlószám stagnálására,
  • az eladott dobozszám csökkenésére,
  • valamint a támogatott termékek további drágulására számít az idei évben.

(index.hu / mfor.hu nyomán)

Valódi Hírek