Döntöttek: Beperli a kormányhivatalt Dunaharaszti önkormányzata

Aggódnak a helyi lakosok a bánya miatt.

A Pest megyei Dunaharasztiban egy sóderbánya bővítését és egy közel 200 ezer négyzetméteres új bánya nyitását tervezi több cég, a lakóházaktól kevesebb mint 100 méterre – írta a Szabad Európa. A helyi lakosok és az önkormányzat egyaránt úgy véli, problémás az ehhez készült hatástanulmány és a környezetvédelmi engedély.

Ezeken túl pedig az egyik tervezett bánya közvetlenül egy másik település, Alsónémedi határán fekszik, így az önkormányzat a helyiekkel együtt kezdett aláírásgyűjtésbe a beruházás ellen. Az üggyel kapcsolatban

Dunaharaszti pert indított,

Alsónémediben pedig lakossági fórumot tartottak a témában.

Az üggyel kapcsolatban március 6-án tartottak lakossági fórumot Alsónémediben, ahol többek között a helyi lakosok elmondták, hogy tartanak a portól, a zajtól, a talajvízkészletek csökkenésétől és környezeti károktól, és

aggódnak az ingatlanjaik elértéktelenedése miatt is.

A lakossági fórumot helyi lakosok szervezték, az eseményt az alsónémedi művelődési házban tartották, az ott megjelenni nem tudó érdeklődők élő közvetítésen keresztül követhették az elhangzottakat. A rendezvényről a helyieket tájékoztató meghívó így fogalmazott:

„Lakókörnyezetünk közvetlen közelében, Dunaharaszti és Alsónémedi határvonalán, a Kristály lakópark nyugati határában,

lakóingatlanainktól 75 méter távolságra egy 190 841 m2 területű sóderbányát kívánnak nyitni.”

A meghívóból az is kiderült, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal által kiadott környezetvédelmi engedéllyel(PE-06/KTF/05011/2022. sz. határozat) szemben

Dunaharaszti Város Önkormányzata bírósághoz fordult, a határozat megsemmisítését, új eljárás indítását kezdeményezve.

A környezetvédelmi engedély szerint a tervezett bánya területe közel 200 ezer négyzetméter, a tervezett éves termelés: 250 000 m3/év (naponta: 1000 köbméter), amelyre a tervek szerint 7 év alatt kerül majd sor.

Mint írták, ha a kitermelés megtörtént, ott marad egy bányató, amelynek a területe valamivel nagyobb lesz mint 120 ezer négyzetméter. Az engedély szerint reggel 6-tól este 10-ig működhet majd az üzem, éss a kitermelt sóderből naponta 1800 tonnát terveznek elszállítani az 5201-es számú úton. A zajvédelmi hatásterületet 77 méter távolságban határozták meg, és készül majd egy 4 méter magas zajárnyékoló védőtöltés is.

Tüske Zoltán, Alsónémedi polgármestere a lakossági fórumon emlékeztetett: ugyan a környezetvédelmi engedélyt a kormányhivatal megadta a bányanyitáshoz, abban szerepel egy kitétel, hogy a beruházás megvalósításához Dunaharaszti településrendezési szabályozását módosítani kell. Tüske szerint a lakossági fórumon elfoglaltsága miatt megjelenni nem tudó Dunaharaszti polgármester őt biztosította arról, hogy

ők sem akarnak további bányát a településükre.

„​Két héttel ezelőttig még nyugodtan sétáltam erre, bár láttam hogy az erdő egy részét kezdték kivágni, de erre gondolni sem mertem volna, hogy ez egy sóderbánya miatt történik”

– számolt be róla a fórumon az egyik szervező, Izsák Orsolya helyi lakos, aki szerint több száz lakóingatlanban lehetetleníti majd el az életvitelszerű lakást a zaj és a por, ha a bánya megnyílik, és az ingatlanokat is nehezen lehet majd értékesíteni.

„Sóderre és betonra cseréljük az ivóvízkészletünket”

– mondta a lapnak telefonon egy névtelenséget kérő helyi lakos, aki részt vett a fórum szervezésében is. Hozzátette: ő az ivóvízkészletek miatt is aggódik, mert szerinte a talajvíz sóderbánya miatti megbolygatása erre is hatással lesz.

„​Azt kell átgondolni, hogy mi tűnik el örökre: erdő, mező, termőföld, emberek és állatok élőhelye, és a vizeink is veszélybe kerülnek, utána nem marad más, csak egy bányató, vagy elkerített horgásztó”

– mondta.

A dunaharaszti önkormányzat által indított közigazgatási per keresetében kifogásolták, hogy szerintük

  • szakértői jogosultság nélkül készült a hatástanulmány,
  • védendő erdő és sportlétesítménynek való terület van ott, ahol a bányát tervezik, amellyel kapcsolatban a környezetvédelmi engedély úgy fogalmaz: „meg kell teremteni az összhangot„.
  • Az engedély ellentétes a felszín alatti vizeket védő jogszabállyal, nincs kellő részletességgel feltárva, hogy milyen víznyomáscsökkentést jelenthet Alsónémedi környékén a bánya – bár a dokumentum elismeri, hogy hatással lesz a vízállományra a beruházás.
  • Többen kifogásolták, hogy hatalmas forgalmi terhelést jelentenek majd a sódert szállító teherautók, és azt, hogy korábban fás terület volt az, ahol elkezdődött a bánya kialakítása.

Az alsónémedi lakossági fórumról készült videó alább látható:

(szabadeuropa.hu nyomán)

Valódi Hírek