Az árnyékkormány bejelentette: Konkrét lépéseket tesznek az EU-s pénzek megmentéséért (+videó)

A DK szerint az uniós pénzek megszerzését veszélyezteti a kormány a Magyar Orvosi Kamara bedarálásával.

Csütörtökön beszámoltunk róla, hogy az Európai Bizottság szóvivője is reagált a Magyar Orvosi Kamara (MOK) működését átalakító jogszabályokra.

„A magyar Országgyűlés által elfogadott friss törvényjavaslat, illetve benyújtásának módja meghatározó lehet a Magyarország által vállalt kötelezettségek teljesítése szempontjából”

– közölte a Népszava kérdésére a Bizottság.

A lap arról érdeklődött, hogy a testület véleménye szerint a villámgyorsan lezavart törvénymódosítás nem ellentétes-e azokkal az ígéretekkel, amelyeket az Orbán-kabinet tett az EU gazdaságélénkítési eszközéből megítélt források folyósításáért cserébe.

Emlékezetes, hogy az Orbán-kormány tavaly decemberben Brüsszelben vállalta: javítani fogja a döntéshozatali folyamat minőségét és átláthatóságát hatékony szociális párbeszéd, az érdekelt felek bevonása, valamint rendszeres hatásvizsgálatok révén.

Orbánék kötelezték magukat, hogy az általuk kezdeményezett jogszabályok minimum 90 százalékát legalább egy minimális időtartamra nyilvános konzultációra bocsátják, vagy ha ezt elmulasztják, megfelelően megindokolják, hogy miért nem tartottak róla egyeztetéseket.

A kabinet azt is megígérte, hogy minden törvényjavaslat esetében hatásvizsgálatot készít. Számos egyéb mellett, ez is egy olyan vállalás, amelynek

a teljesítésétől függ a nekünk járó mintegy 5,8 milliárd eurónyi támogatás kifizetése.

Mivel az EU helyreállítási alapjából részletekben lehet majd lehívni a pénzt, az Európai Bizottság minden egyes kifizetés előtt ellenőrzi, hogy az adott ország végrehajtotta-e időarányos vállalásait.

A szóvivő tájékoztatása szerint a társadalmi konzultációra és hatásvizsgálatra tett ígéret végrehajtását a nyolcból hat fizetési kérelem elbírálásakor vizsgálni fogják.

A MOK-kal kapcsolatos törvénymódosítás körüli szabálytalanságok már az első, 800 millió eurónyi részlet folyósítását megzavarhatják.

„Még távolabb került Magyarország az uniós pénzektől az Orbán kormány miatt. Az Európai Bizottság szerint a Magyar Orvosi Kamara ellehetetlenítésével

Orbán Viktor megszegte az ígéretét,

hogy a szakmai szereplőkkel való egyeztetés nélkül többé nem présel át törvényeket a magyar parlamenten”

– jelentette ki Rónai Sándor árnyék-külügyminiszter a témában tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: az árnyékkormány szerint Orbán Viktor megszegte az Európai Uniónak adott szavát, ezzel pedig végveszélybe kerültek a Magyarországnak járó uniós pénzek.

„Orbán Viktor hazudott az Európai Uniónak,

mert az ígéretei ellenére a magyar parlamenten pár nap alatt átpréselte a Magyar Orvosi Kamarát bedaráló bosszútörvényét”

– fogalmazott Rónai Sándor.

A politikus kijelentette: a sokadik átverés után egyre kétségesebb, hogy ezentúl bármit is elhisznek majd Európa legmagányosabb, legmegbízhatatlanabb kormányfőjének, Orbán Viktornak.

Rónai Sándor elmondta: lépéseket fog tenni az üggyel kapcsolatban, és az uniós pénzek megmentése érdekében, levélben fordul majd az Európai Bizottsághoz.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek