Dobrev Klára: Nem az a baj, hogy a DK erősödik, hanem hogy a többi ellenzéki párt nem

Három hónap alatt meg tudna állapodni az EU-val az uniós pénzekről – közölte az árnyékkormány vezetője.

Orbán Viktor rákeveredett egy kényszerpályára, és rángatja magával az egész országot kifele az Európai Unióból – jelentette ki a Partizán szerda esti adásában Dobrev Klára.

Az árnyékkormány vezetője elmondta: a nemzetközi piac és az Európai Unió nem bízik a magyar kormányban és a magyar gazdaságban, ennek az árát fizetjük meg az Európa-rekorder inflációban.

Hozzátette: ő három hónap alatt meg tudna állapodni az EU-val az ország számára visszatartott uniós forrásokról, és valóban egy számjegyűre tudná csökkenteni az inflációt, amire szerinte Orbán nem képes.

Közölte: csak egy

erős baloldali, szociáldemokrata

programmal lehet választást nyerni az Orbán-kormány ellen, és csak ezen a módon lehet kormányozni is.

Kérdésre válaszolva Dobrev közölte: nem gondolja úgy, hogy az összefogás halott lenne.

Mint mondta, a választójogi törvény miatt az önkormányzati és országgyűlési választásokon együttműködésre, összefogásra vannak kényszerítve a pártok, ez matematikai szükségszerűség.

„A DK-ban nincs olyan szándék, hogy egyeduralkodó legyen, és minden kékbe boruljon”

– jelentette ki.

Dobrev elmondta: nem ért egyet Donáth Annával abban, hogy kevesebb pártra van szükség ellenzéki térfélen, mert ő úgy látja, ez egy jóval színesebb világ.

Hangsúlyozta: büszke a pártja erősödésére, de nem szeretne egy olyan országban élni, ahol csak egy párt működik.

„Nem az a baj, hogy a DK erősödik, az a baj, hogy a többi párt nem erősödik,

és az a fő feladat, hogy mindenki erősödjön”

– utalt arra, hogy zsinórban már a negyedik közvélemény-kutatás mérte 20 százalékra a Demokratikus Koalíciót.

Hozzátette: nem hisz abban, hogy „üvegplafon” lenne a DK felett, hiszen korábban is rendre 5 százalékos, majd 10 százalékos, majd 15 százalékos üvegplafonról magyaráztak az ellendrukkerek, és a DK folyamatosan megcáfolta ezeket a jóslatokat.

„Ha van az Orbán-rendszernek kérlelhetetlen ellenfele, ha van az Orbán-rendszerben olyan politikus (…) vagy olyan politikai erő, amely soha egyetlen egy pillanatra nem kötött kompromisszumot a Fidesszel, akkor azok mi vagyunk”

– jelentette ki Dobrev Klára, eloszlatva azokat a vádakat, miszerint a DK bármikor bármiben együttműködött volna a Fidesszel.

Hozzátette: ha bármikor csak felmerül ennek az esélye, akkor azonnal elküldik a pártból, aki érintett lehet az ügyben. Mint mondta, ez történt Gödön is, ahol kiléptették a pártból a két DK-s képviselőt.

„Ebben kőkemények vagyunk, és ez egy nagyon erős vörös vonal”

– közölte a politikus.

A teljes interjú alább tekinthető meg:

.

Valódi Hírek