Kiadták a vészjelzést: Végleg csődbe mehetnek ezek a népszerű intézmények, ha nem érkezik segítség

Különben már nem húzzák sokáig.

A létbizonytalanság és a források csökkenése lehet a független színházak veszte. Az intézmények nehéz év előtt állnak, a 24.hu-nak elárulták, hogyan kellene változtatni a rendszeren.

Az Átrium Színház produkciós igazgatója nyilatkozott a hírportálnak:

A Proton Színház és a Tünet Együttes már bejelentette, hogy az évad végével abbahagyják. Ha nem lesz elegendő forrás, akkor hamarosan a független színház, mint olyan,

talán egy-két kivétellel megszűnik az országban.

Zsedényi Balázs elmondta: gyakorlatilag mindenen változtatni kellene, mert jelenleg sem támogatási rendszer, sem elegendő információ nem áll rendelkezésre, emellett megfelelő koncepció sincs kidolgozva a 2023-as kulturális források kiosztásáról.

„(…)Az elmúlt években pedig az érdemi kultúrafinanszírozásra szánt állami támogatást kérelmek, és nem pályázatok útján osztották ki (sokszor olyanoknak, akik nem is voltak jogosultak rá, minden következmény nélkül), zéró transzparenciával.”

A Független Előadó-Művészeti Szövetség szerint a támogatás kevés, a rezsiköltségek és az infláció pedig olyan magas, hogy nem lehet a költségek csökkentésével egyensúlyozni. Ez kizárja azt a megoldást, hogy az előadások számát csökkentsék, vagy művészeket, háttérben dolgozó kollegákat bocsássanak el. Nagy Zoltán, a FESZ ügyvezetője úgy nyilatkozott:

„{a} meglévő támogatások átstrukturálásával az előadó-művészet ezen területe megmenthető és életben tartható. Ehhez képest a 41 százalékos csökkenés kezelhetetlen.

A minisztérium vezetésének többször is jeleztük, hogy a működési pályázati forrás olyan mértékben alultervezett, hogy az

tovább nem szűkíthető.

Ráadásul az összeg, amelyről beszélünk, a minisztérium költségvetésében, de pláne államháztartási szinten szinte észlelhetetlen, nem old meg semmiféle állami likviditási problémát”.

Amennyiben a kiosztott támogatások nem teszik majd lehetővé, hogy egy-egy befogadóhely egész évben nyitva lehessen, úgy nem tudnak játszani és a pályázati kötelezettségeiket sem tudják teljesíteni. Hozzátette, hogy míg nemzeti színházakban egy székre 10-30 ezer forint támogatás jut fejenként, addig ez az összeg a független területeken körülbelül 3000 forint/fő.

Takács Gábor, a Káva Kulturális Műhely alapítója idegőrlőnek nevezte a bizonytalanságot, amelyben a független színházak résztvevői élnek, miközben

elhivatottságuk tartja fenn a független színházi színteret,

az államnak pedig kötelessége lenne jelen lenni a tevékenységek finanszírozásában ahelyett, hogy kivonulnak a pályáról.

A hírportál megkereste a minisztériumot, akik a probléma forrását ismét az EU hibás döntéseivel próbálták igazolni. Azt nem tették hozzá, hogy a független színházak helyzete a szankciók bevezetését megelőzően sem volt rózsás.

Azt írták:

„Az elhibázott brüsszeli szankciók okozta költségvetési nehézségek a kulturális ágazat összes szereplőjét érintik. Magyarország kormánya mindent megtesz, hogy a magyar emberek számára megőrizzük a biztonságot, a munkahelyeket, a megélhetést és egy normális élet feltételeit.

Most az első, hogy az ország biztonságát, a magyar családokat, a munkahelyeket, a rezsicsökkentést, a családtámogatásokat, a nyugdíjasokat megvédjük. Bízunk abban, hogy mielőbb béke lesz, és pénzügyileg is abban a helyzetben leszünk, hogy újra nagy lépéseket tehetünk.”

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek