A neves alkotmányjogász furcsaságokat fedezett fel a Schadl–Völner-ügy tárgyalásán

Azt is elmondta, milyen ítéletre számít.

Civilizált országokban egy ekkora botrány alapjaiban rendíti meg a hatalmat, a kormány általában bele is bukik

– jelentette ki Majtényi László a Schadl-Völner korrupciós üggyel kapcsolatban a Népszavának.

Az alkotmányjogász hozzátette, hogy a magyar kormány a történtek után is magabiztosan viselkedik, és az állam emberein

nem látja a félelem jelét.

Majtényi a lapnak elmondta, ennyire kiterjedt, a kormányt érintő korrupciós ügy nem is szokott előfordulni alkotmányos jogállamban, csak akkor, ha egy kormány nagyon hosszú ideig van hatalmon és nagyon gyengén működnek az alkotmányos ellenőrzés intézményei.

Majtényi szerint a korrupciós ügy miatt Varga Judit igazságügyi miniszternek távoznia kellett volna posztjáról, hiszen a tanúvallomásokból kiderült, hogy minisztériumában „osztályvezetői szinttől felfelé” mindenki tudott arról, hogy mi folyik.

Az alkotmányjogász Schadl-Völner ügyhöz hozzákapcsolta a Pegasus-botrány is, közölve, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélete szerint ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, hogy Varga engedélyezhette a lehallgatásokat.

Majtényi közölte, hogy azt viszont már a magyar jog szerint sem tehette volna meg, hogy az engedélyezési jogot delegálja Völner Pál államtitkár számára, hozzátéve, hogy a Völner által aláírt lehallgatási engedélyek egytől egyig mind törvénysértők.

Majtényi László arra számít, hogy mindkettőjüket el fogja marasztalni majd a bíróság, de az nem lepné meg, ha a vádlottak közül többen felmentő ítéletet kapnának, és az sem, ha kiderülne, hogy az elkövetők némelyike nem ült a vádlottak padjára.

Az alkotmányjogász azt is furcsállta, hogy – miközben az ügy már nyilvános szakaszban van – a vádlottak túlnyomó többsége csak monogrammal szerepel a sajtóban. Majtényi László szerint jogszerűen meg lehet nevezni az érintetteket. Mindez a büntetőeljárásokban a bírósági szak nyilvánosságának következménye – amelyről annak idején már Kossuth Lajos is fényes szavakkal beszélt –, a nyilvánosság tehát nem a bulvársajtó kiszolgálása, hanem a törvényesség egyik alkotmányos garanciája.

(via Népszava)

 

Valódi Hírek