Véletlenül kiderült, hogy újabb akkumulátorgyár jöhet Magyarországra

Elfelejtették tájékoztatni a lakosságot.

Az életben, sajnos, van olyan, hogy gyorsan kell dönteni, és az a probléma, hogy most a testületnek nincs több ideje erre

– így indokolta Nagy Sándor, Kistelek fideszes polgármestere, amikor januárban szinte vita nélkül döntött a település képviselő-testülete egy ötszázmilliárd forintos projektről.

Kisteleken az akkumulátorgyár építésének befogadásáról januárban döntöttek, amikor a polgármestert azzal bízták meg, hogy 1500 forintos négyzetméteráron kössön megállapodást a település mellett lévő 12 hektáros föld eladásáról.

A kisteleki képviselő-testületi ülésen annyi derült ki, hogy a helyi ipari park

az akkumulátor-iparág

célkeresztjébe kerülhetett. A polgármester azt elárulta a képviselőknek, hogy korábban egy miskolci vállalkozással, az Európa-Center-Miskolc Kft.-vel is tárgyalt a területről, azt pedig nem titkoltak, hogy ez a cég egy „kínai-koreai befektetőnek” keres megfelelő helyet. A befektetőnek pedig olyan terület kell, ahol ki lehet elégíteni egy majdani gyár meglehetősen magas víz- és energiaigényét.

Nagy Sándor a 24.hu-nak meg is erősítette, hogy valóban egy akkumulátoripari fejlesztés terveivel keresték meg. A 12 hektáros területet régóta próbálják már eladni, viszont eddig soha nem sikerült, így szerinte fontos, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, hiszen – érvelése szerint – egy ilyen beruházás az általa befizetett adókkal, valamint a megteremtett munkahelyekkel „rendbe tenné a várost”.

Nagy Sándor a lap kérdésére még azt is hozzátette, hogy a „kínai-koreai befektető” cége a Mercedes és a BMW beszállítója, a két német márkának készít akkumulátor-részegységeket. Az is kiderült, hogy a képviselő-testület 8-1 arányban fogadta el a javaslatot.

„Az egyetlen képviselő, aki nemmel szavazott, a 2019-es ellenfelem, tehát nem eszik olyan forrón a kását”

– mondta Nagy. 2019-ben Kisteleken egyetlen szavazattal nyerte meg az önkormányzati választást Nagy Sándor egykori kabinetfőnöke, Mészáros Gábor előtt.

Mészáros az egyetlen, akinek most a projekttel kapcsolatban akadtak ellenvetései is. A Facebookon arról írt, hogy a képviselő-testület elé vitt szóbeli előterjesztés nagyon kevés tényszerű adatot tartalmazott, a testület nem is kapott egyáltalán írásos anyagot, amely meghatározta volna a tervezett projekt elemeit, méretét, műszaki paramétereit, valamint környezeti és társadalmi hatásait.

Valódi Hírek