Hivatalos: Elfogadta az EU a tizedik szankciós csomagot, a magyar kormány is megszavazta

Az eddigi legszigorúbb szankciók.

Az EU jóváhagyta az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagot – közölte a Twitteren szombat délelőtt az Európai Unió Tanácsának svéd soros elnöksége.

A határozat további exporttilalmat ír elő a kritikus technológiai és ipari termékekre, mint például egyes elektronikai cikkekre, speciális járművekre, gépalkatrészekre, teherautó- és sugárhajtómű-alkatrészekre, valamint az építőipar használt, de az orosz hadsereg szolgálatába állítható árukra, mint például az antennákra, vagy darukra.

A korlátozott termékek listája, amelyek hozzájárulhatnak az orosz védelmi és biztonsági szektor technológiai fejlesztéséhez, mostantól további új elektronikus alkatrészeket is tartalmaz majd. Ezeket a csatatéren fellelt orosz fegyverrendszerekben használják, beleértve a drónokat, rakétákat, helikoptereket, elektronikus integrált áramköröket és hőkamerákat.

Josep Borrell Twitter-posztjában úgy fogalmazott, hogy

„továbbra is egységesek vagyunk abban az elhatározásunkban, hogy csorbát ejtsünk Oroszország háborús gépezetén”.

Az új csomag értelmében 121 magánszeméllyel szemben beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendeltek el. Három újabb orosz bank is felkerült a tiltólistára. Beszüntetik a Russia Today és a Szputnyik arab nyelvű adásának európai sugárzását is.

Valódi Hírek