Sokan vonultak péntek este utcára, hogy Orbánnak és Putyinnak is üzenjenek

Rendőrök védték az orosz nagykövetséget a háború egyéves évfordulóján.

A 24.hu közvetítése szerint dupla kordont állítottak fel a budapesti orosz nagykövetség előtt, miután tömeges tüntetés alakult ki az orosz-ukrán háború kitörésének első évfordulóján.

Ahogy pénteken írták, a Momentum Mozgalom szervezett demonstrációt a fővárosban. A Városháza térről indult a tömeg az orosz nagykövetséghez, ahol az információk szerint az emberek a „Ruszkik haza!” felkiáltással tüntettek az orosz agresszió ellen.

A tüntetés fél hat körül indult a Városháza térről. A menetben sok ukrán is részt vett. A résztvevők az Andrássy úton vonultak az orosz nagykövetség épületéhez, de a rendőrség attól távolabb, a Bajza utcai követség távolabbi végén engedélyezte a színpad felállítását.

Hartányi Jaroszlava, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és a Fővárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, pedagógus szólalt fel elsőként. Szerinte akkor lesz béke, amikor az oroszok kivonulnak Ukrajnából, e nélkül nem lehet ennek lehetőségéről beszélni – jelentette ki. Elmondta: Ukrajnának joga van az európai léthez, és szerinte most éppen az ukránok védik egésu Európát.

Karácsony Gergely volt a következő felszólaló, aki elmondta, büszke arra, ahogyan Budapestbefogadta a menekülteket, és szerinte ez jól jelzi, hogy a főváros a szolidaritás központja. Mindemellett kifejezte: szomorú, hogy amikor Kijevbe utazott, szégyenkeznie és magyarázkodnia kellett az Orbán-kormány miatt, mert az „elveszítette az erkölcsi iránytűjét„. Véleménye szerint összekeveri a kabinet az agresszort az áldozattal.

Arra intette a politikustársait, menjenek el Ukrajnába, és nézzenek az emberek szemébe. Reméli, hogy amikor vége lesz a háborúnak és Orbán kormányzásának, az ukrán népa barátjának fogja tekinteni a magyarokat.

Ti, akik itt álltok, mentitek meg Magyarország becsületét

– jelentette ki Budapest főpolgármestere.

Addig leszek politikus, amíg tükörbe tudok nézni, és amíg Putyin agressziója miatt szenvedő ukránok szemébe tudok nézni

– zárta mondandóját.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője szerint soha nem volt még olyan fontos kifejezni, hogy igenis egy másik Magyarország, mint most. A háború kitörése óta kétszer volt Ukrajnában, ám a miniszterelnök csupán a határig merészkedett, azt is golyóálló mellényben tette – fűzte hozzá.

Kijelentette: a háborús bűnösöket nemzetközi törvényszék elé kellene állítani.

Eljön a pillanat, amikor megérkezik a számonkérés órája. Erkölcsi kötelességünk azt mondani a háborúra, hogy soha többé”

– mondta.

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnök-lelkésze ma hajnalban tért vissza Ukrajnából. Ő erősen fogalmazott; kijelentette,

a háborúnak akkor lesz vége, amikor Orbán és Putyin végleg távozik a politikából.

Aki békét akar, csak az lehet ennek a modern világnak embere, akire tisztelettel tekinthetünk

– jelentette ki.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke zárta a felszólalások sorát. Ő azt mondta, nem örül annak, hogy – mint fogalmazott – egy terrorista állam nagykövetségénél kell állnia és szónokolnia.

Szerinte olyan hazug világban élnek a magyarok, amelyben sokaknak nem egyértelmű, hogy ki a bűnös és ki az áldozat. Megjegyezte: Putyin számára a vérontás és az emberélet nem számít, ugyanis ő egyre agresszívebben lép fel. Kijelentette: hazudik Orbán, mert a békéről prédikál, de tudja, hogy azt csak Ukrajna győzelme tudja elhozni.

Béke csak akkor lesz, ha az utolsó orosz katona is kitakarodik Ukrajna területéről

– zárta beszédét.

A tüntetés az ukrán és a magyar himnusz eléneklésével, valamint mécsesgyújtással zárták röviddel fél nyolc után.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek