Egy éve tört ki az orosz-ukrán háború: Így emlékeztek meg a politikusok a szörnyű évfordulóról

A világ minden részén megemlékeztek az egy éve tartó harcokról.

Egy éve, 2022. február 24-én, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A brutális invázió miatt a lakosság egy részének menekülnie kellett az országból.

Volodimir Zelenszkij az évforduló napján drámai videóval emlékezett. Az ukrán elnök azt üzente Twitteren, hogy 2023 a győzelem éve lesz.

(Володимир Зеленський/Twitter)

Dobrev Klára Facebook-on emlékezett meg a háború kitörésének évfordulóján. Az árnyék-miniszterelnök szolidaritását fejezte ki az ukrán néppel. A politikus hangsúlyozta, Magyarország és Európa biztonsága a háború kimenetelétől függ.

Putyinról azt írta, hogy az agresszor, aki soha nem lesz békepárti.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban beszélt az orosz-ukrán háborúról. A miniszterelnök az mondta:

„A magyar pozíciónak a lényege egy minél hamarabb elérendő tűzszünet”.

Hozzátette: a békéről tárgyalni kell, de szerinte erről eltérő álláspotok vannak a világban.

A Demokratikus Koalíció a Facebookon 11 pontban foglalta össze gondolatait. Gyurcsány Ferenc a többi közt azt írta, hogy Ukrajna áldozat és hős is egyben. Kiemelte, hogy a kormány Putyin-barát politikája

szégyenletes.

Varga Judit a Twitteren arról írt, a háború kitörése óta, a magyar álláspont változatlan. Varga Judit kiemelte: életeket csak tűzszünettel és a béketárgyalások megkezdésével lehet lehet menteni.

Ungár Péter úgy fogalmazott, az a világrend, ahol Oroszország nagyhatalom volt, elmúlt és többé nem tér vissza, ha ezt nem fogadják el, a teljes térséget el fogják idegeníteni, nem lesz politikai sikerük.

„Budapest a béke mellett áll, Budapest Ukrajna mellett áll, Budapest az euroatlanti együttműködés és szolidaritás mellett áll és ebből nem enged”

– ezt már Karácsony Gergely írta a Facebookon.

Kunhalmi Ágnes a kezdetektől elítéli az orosz agressziót, támogatott minden olyan lépést, ami az Ukrajnából érkezők segítését szolgálta.

Az MSZP társelnöke támogatja azt, hogy Magyarország ne küldjön katonákat és fegyvereket Ukrajnába. Hozzátette: szerinte egy erős, egységes és határozott Európa tudja csak a konfliktust lezárni.

Gyöngyösi Márton kemény kritikát írt Orbán Viktorról. A Jobbik elnöke szerint, a magyar miniszterelnök Putyin „trójai falova”, akinek az a célja, hogy gyengítse Európát, és Magyarországot kivezesse az EU-ból.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke, aki nemrég Kijevbe látogatott Zelenszkijhez, azt írta:

„Ma, egy évvel azután, hogy bombák kezdtek hullani, Ukrajna még mindig független és szabad. Herszontól Harkivig – Az ukrán harcosok visszafoglalták a földjüket. És a tavaly Oroszország által tartott területek felén az ukrán zászlók újra büszkén lengedeznek.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott: Ukrajna egy olyan bátor nemzet, amely soha nem lemondani arról, hogy szabad legyen, és szerinte győzni fog.

Valódi Hírek