Hivatalos: Oroszország megtámadta Ukrajnát, Szijjártó Péter is megszólalt

Életbe lépett a legrosszabb forgatókönyv.

Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen: csütörtökön kora reggel a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak.

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, egy erőteljes robbanás a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkivban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban. Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok

erőteljes tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait.

A fővárosban, Kijevben a Boriszpil nemzetközi repülőtér felől hallottak szemtanúk robbanást, illetve a Dnyeper folyó balpartján lévő kerületekben.

Ukrajnában hadiállapotot vezettek be.

Az ukrán határőrszolgálat csütörtök reggel azt közölte, hogy az Ukrajnát ért orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről indult.

A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadják öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím-félsziget felől.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte: az Európai Unió elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított „igazságtalan” támadását, a Kremlnek ezért felelnie kell.

A háború a legrosszabb forgatókönyv

— ezt már Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter írta csütörtök kora reggel a Facebookon közzétett bejegyzésében.

A feladat most, mint mindig a magyar emberek biztonságának garantálása — olvasható a bejegyzésben.

„Kijevi nagykövetségünk működik, az Ukrajna területén tartózkodó magyarok számára rendelkezésre áll. A munkatársaim a helyszínen minden segítséget megadnak”

— írta Szijjártó Péter.

Valódi Hírek