Döntött az Alkotmánybíróság a kínai kémegyetem megépítéséről

Így határoztak.

Baranyi Krisztina mindkét népszavazási kérdését

visszautasította

az Alkotmánybíróság. Ferencváros polgármestere alkotmányjogi panasszal élt: kérte a testületet, semmisítse meg a Fővárosi Törvényszék végzését, amellyel a helyi népszavazási kérdést elutasította a kínai egyetemről – írta a 24.hu pénteken.

A hírportál értesülése szerint Baranyi még szeptemberben nyújtott be népszavazási javaslatot kért kérdés kapcsán. Egyszer a kerületi ingatlanok átadásáról, majd egy másikat, ami eltért az eredeti tervtől és a Diákváros építésétől eltérő beruházás megvalósítását akadályozta volna.

A helyi választási bizottság csak a második kérdést minősítette népszavazásra bocsáthatónak, majd a Fővárosi Törvényszék elutasította. A népszavazás arról szólt volna, hogy az önkormányzati terület ne kerüljön állami, se a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány használatába, tulajdonába.

Az Alkotmánybíróság érve szerint a népszavazásra javasolt kérdés „nem felel meg sem a választópolgári, sem a jogalkotói egyértelműség követelményének„, valamint hozzátették, nem vizsgálnak felül népszavazási kérdéseket hitelesítő döntéseket, hatásköre kizárólag alkotmányossági szempontú vizsgálatra terjed ki.

Baranyi Krisztina döntéséről írtunk korábban, egy 40 ezer fős kínai közösség kérte, hogy fontolja meg a Fundan Egyetem tervezett területét övező utcanevek megváltoztatását. A közösség szerint az egyetem területét szegélyező utcanevek az anyaország, Kína politikai gondolkodásával nem összeegyeztethetők.

(24.hu nyomán)

 

Valódi Hírek