Most érkezett: Újabb fideszes nagy név keveredett bele a Schadl-ügybe

Egyre mélyebbre érnek a szálak.

„Szia! Zavarhatlak egy percre? Figyelj, megkerestek itt engem az egyik parlamenti kabinettől, hogy egy hölgy szeretne végrehajtói szakvizsgát tenni még a határidő előtt.”

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese 2021. szeptemberében telefonon kereste Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét.

Völner kérdése az volt, hogy a hölgy nevét magának Schadl-nek küldje-e el, vagy jutassa el Szabó Imréhez, az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának akkori vezetőjéhez. Erre azért volt szükség, mert a vizsgaidőpontok jó előre gyorsan beteltek, ami azt jelentette, hogy a hölgy csak azután tudta volna megcsinálni a szakvizsgát, hogy lejár az új végrehatói helyek pályázati ideje.

Schadl megígérte Völnernek, hogy továbbítja a nő nevét a vizsgákat szervező Szabó Imrének, mert ezt ő szokta intézi.

Másnap aztán ismét telefonált Völner a szakvizsga miatt, mert még egy név, Bodnár Bence becsúszott. Ez azért érdekes, mert Bodnár Bencének hívták a Belügyminisztérium szabályozási és koordinációs helyettes államtitkárát 2018 és 2019 augusztus 31. között.

Október 7-én Schadl csörgött rá Völnerre, miután előző nap egy bizonyos Ádám szólt neki, hogy

„Kubatov úr is jelzett valakit, aki szeretett volna szakvizsgázni, és nincs időpontja”.

Vagyis hogy mások mellett Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, alelnöke, országgyűlési képviselője is tudhatta, hogy milyen csatornán kell jelezni az illetékeseknek a kérést.

Azt nem tudni, kit takar az Ádám név, de az ügy korábbi szakaszaiban többször is felbukkant Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám, sőt, egy hasonló kéréssel kapcsolatban egyértelműen ő is szóba kerül.

Hat nappal később eljött a vizsga napja, nyolcan fértek be az utolsó pillanatban meghirdetett időpontra. Alig három órával a vizsga kezdete előtt a vizsgabizottság egyik tagja, Jeney Orsolya hívta fel Völnert és Schadlt, hogy megkérdezze: „ki az, aki figyelmet érdemel”. Völner fejből csak Bodnár nevére emlékezett, de azt mondta, Schadl biztosan tudni fogja. A Végrehajtói Kar elnöke még két női nevet említett.

Jeney Orsolya a 2010-es évek elején Répássy Róbert igazságügyi államtitkár helyettese volt, és a végrehajtói rendszer átalakításában is részt vett. Később végrehajtó lett, és máig a Végrehajtói Kar elnökségi tagja.

A szakvizsga október 14-én lement, és három nappal később lejárt a 35 végrehajtói álláshely pályázati határideje. A hatvan napos elbírálási időszakában azonban borult minden: Schadl Györgyöt letartóztatták, majd december 14-én felfüggesztették Völner Pál mentelmi jogát. Ugyanezen a napon az Országgyűlés egy energetikai és közlekedési tárgyú salátatörvénybe bújtatott módosítással érvénytelenítette a folyamatban lévő bírósági végrehajtói pályázatokat.

(via Telex.hu)

Valódi Hírek