Mi történt? Fontos információktól fosztották meg Pintér Sándort

Nem fog örülni.

Pár hete a Magyar Nemzeti Bankon (MNB) belül átalakításokat hajtottak végre, ezek eredményeképpen megszűnt a bankbiztonsági igazgatóság. Időközben frissült is a jegybank szervezeti és működési szabályzata és szervezeti ábrája: a január 20-i állapot szerint a bankbiztonsági igazgatóság már egyikben sem szerepel.

A friss SZMSZ-ből viszont kiderül, hogy a korábban a bankbiztonsági igazgatóság által ellátott feladatok – kiemelten a jegybankot veszélyeztető fizikai-védelmi, humán és reputációs kockázatok kezelése, a biztonsági ellenőrzések elvégzése – a compliance igazgatósághoz kerültek, amelynek elnevezése bővült, immár compliance és védelmi igazgatóságként működik az MNB-n belül.

A csomag részeként a bankbiztonsági igazgatóság alá tartozó biztonsági főosztály is itt kötött ki, annyi változással, hogy amíg eddig ezen főosztály dolgak volt a kapcsolattartás és együttműködés a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, rendvédelmi szervekkel, valamint a Terrorelhárítási Központtal (TEK), az utóbbi már nem szerepel az új felsorolásban.

A TEK közvetlenül a belügyminiszter, Pintér Sándor irányítása alá tartozik, a polgári nemzetbiztonsági szolgáltatok viszont a tavaly felállt kormányban a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antalhoz kerültek.

Vagyis az új szabályozás szerint Pintér Sándor mostantól nem kap közvetlenül információkat az MNB-től.

Valódi Hírek