Mi történt? Meglepő ügyben állt az Orbán-kormány mellé a baloldali EU-biztos

Az uniós biztos állítja, így lehetne legyűrni a munkaerőhiányt.

Frans Timmermans a Bild című német lapnak adott pénteki interjújában elmondta, miért tartja fontosnak az elektromosautó-gyártást, azt állítja, hamarosan már nem „luxuscikként” tartjuk számon ezeket a járműveket.

Az európai zöld megoldásokért felelős uniós biztos szerint 2023 végére mintegy 80 új modellt állít majd elő Kína, valamint az Egyesült Államok és India is új gyártási kapacitásokat alakít ki, ezért a tömeges akkumulátorgyártás mielőbbi megkezdését sürgeti Timmermans.

Európában készülnek a legjobb autók, ezért nem lehetünk a múlt rabjai, tömeges akkumulátorgyártásba kell kezdeni

— nyilatkozta a politikus.

Ezután hozzátette:

Szociáldemokrataként az a feladatunk, hogy az elektromos járművek mindenki számára megfizethetők legyenek.

Az uniós biztos szerint nem szükséges, hogy az autóiparban elbocsátások történjenek, úgy gondolja, nem szükséges a munkaerő-kapacitáson változtatni, ellenben új tudást kell gyakorlatba ültetni. Hozzáfűzte, hogy szükség lesz akkumulátorokban és az IT-rendszerekben jártas szakemberek bevonására. Megjegyezte, mintegy 800 ezer munkavállalóra lesz szükség.

Már ma is munkaerőhiány jelentkezik, és nem tartom elfogadhatónak, hogy ezt a problémát kizárólag a bevándorlás révén oldjuk meg

— nyilatkozta Timmermans.

Véleménye szerint először az európai munkavállalókat kell átképezni, akár az 50-55 éven feletti korosztályt is, mert ma már lehetőség van arra, hogy az embereket ebben az iparágban tartsák.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek