Itt van Szijjártó nagyszabású bejelentése – erről állapodott meg az azeri kollégájával

Csak úgy ömlik majd a földgáz.

Élőben jelentkezett be Budapestről Szijjártó Péter, Facebook-oldalán megosztott sajtótájékoztatóján az azerbajdzsáni partnerségről és a frissen kötött szerződésekről nyilatkozott pénteken.

A külgazdasági és külügyminiszter az ukrajnai háború globális hatásainak ismertetésével kezdte beszédét, kiemelte a háborús infláció, az élelmiszerellátási nehézségek és a magas energiaárak súlyosságát. Magyarország és Azerbajdzsán is érintett a problémákban, fontos a mielőbbi tűzszünet és az orosz-ukrán béketárgyalások megkezdése – folytatta a politikus.

Minden egyes nap, ami háborúval telik Ukrajnában, újabb halálos áldozatokat követel.

Ahogy már beszámoltunk róla, Szijjártó szerint veszélyes az Unió tizedik szankciós csomagjának tervezete, valamint aggasztónak tartja az egyes tagállamok által szorgalmazott Oroszországgal való nukleáris együttműködés korlátozását és a Barátság kőolajvezeték ellehetetlenítését.

Szijjártó ennek kapcsán beszámolt az Azerbajdzsánnal kötött legújabb partneri megállapodásokról. Most mindennél fontosabb az országok és nemzetek közötti partnerség – mondta.

Két fő területen történt előrelépés Magyarország és Azerbajdzsán között: elsőként politikai megállapodást kötöttek; Szijjártó szerint a technikai feltételek is adottak ahhoz, hogy idén 100 millió köbméter azerbajdzsáni földgáz érkezzen Magyarországra. Hozzátette, ellátási szerződés keretében

évi 1-2 milliárd köbméterre

számítanak, amennyiben az infrastrukturális fejlesztések megtörténnek a délkelet-európai térségben.

Azt gondoljuk, hogy ez klasszikusan egy brüsszeli feladat, hogy biztosítsa azt, hogy a délkelet-európai térségben a finanszírozási források rendelkezésre álljanak az infrastrukturális fejlesztésekhez

— nyilatkozta Szijjártó, majd megüzente: amennyiben az Unió komolyan gondolja az új források bevonását, akkor forrásokat kell adniuk a fejlesztéshez.

Megállapodás született, hogy magyar vállalatok is részt vesznek a karabakhi térség újjáépítésében, a részvevő cégek még a pénteki napon üzleti-vállalati fórumon tisztázzák a részéletek – mondta a politikus.

Felszólalt Sahil Babayev azeri munkaügyi és szociális miniszter, majd a feltett kérdésekre válaszolva Szijjártó a minszki látogatásával kapcsolatban kifejtette, Magyarország az azonnali tűzszünetre és békére törekszik, ezt az üzenetet közvetítette a belarusz partnereinek. Hozzátette, a kormány arra kéri a nemzetközi közösség tagjait, ne tegyenek további – ahogy fogalmazott – „háborús lépéseket„.

Szijjártó és az azeri munkaügyi miniszter közös sajtótájékoztatóját itt lehet visszanézni:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek