FRISS: Megszólalt a honvédelmi miniszter, miért rúgatott ki tömegeket a katonaságtól

Nem túl meggyőző.

A haza igényli, hogy szükség esetén kiálljunk mellette és meg is védjük

– mondta a honvédelmi miniszter a Kossuth rádióban csütörtökön.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, akit a Magyar Honvédség toborzókampányáról kérdeztek, kiemelte: ugyan a hadsereg folyamatosan várja az érdeklődőket, de most azért indítottak egyéves országos kampányt, hogy ne csak a már a honvédség iránt érdeklődőket érjék el.

A miniszter indirekten odaszúrt az elbocsátott katonáknak: elmondta, a honvédségnek

olyan fiatalokra van szüksége, akiknek jó az erőnlétük,

nyelveket beszélnek, elszántak a haza védelme ügyében, és részt akarnak venni az élményben, amelyet az ehhez a közösséghez tartozás jelent. Hangsúlyozta: minden szakma képviselői megtalálhatják a helyüket a hadseregben, ráadásul többfajta módon lehet csatlakozni, hivatásosként, akár egy egész életen át vagy a tartalékos rendszerben, alkalmanként szolgálva.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a hadsereg fiatalításáról azt mondta, az a missziókban tapasztalatot szerzett, NATO-iskolában képzett, sok év óta szolgáló, fizikailag kiemelt állapotban lévő tisztek, altisztek előbbre jutásának lehetőségét jelenti.

A miniszter korábban megerősítette, hogy elküldenek a honvédségtől több száz magas rangú katonai vezetőt. Ezt azzal próbálta kimagyarázni, hogy minden NATO-haderő szembesül azzal, hogy „felduzzad, egyfajta vízfej alakul ki” a magasabb rendfokozatú beosztásokban.

Azt állította, a kormány lehetővé tette, hogy a 45 évet betöltött, 25 éves szolgálati viszonnyal rendelkezők „méltó módon„, a honvédelmi szolgálati juttatással kiléphessenek a civil életbe, utat engedve a fiataloknak.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek