Tételesen cáfolta Orbán Viktor levelét a szakértő, kemény szavakkal illette a tartalmát

Nem köntörfalazott.

Időzítésében cinikus, tartalmában pontatlan — jelentette ki Orbán Viktor nyugdíjasoknak írt leveléről a Népszavának adott interjújában az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke. Hegyesiné Orsós Éva szerint a jogszabályoknak ellentmondó állítások és tévedések olvashatók a levélben, amelyet ő egyébként feleslegesnek tart.

A levélben egyébként a szokásos kormányzati panelek szerepelnek, miszerint az orosz–ukrán háború és a kormányzat szerint „elhibázott” brüsszeli szankciók tehetnek az energiaár-növekedéséről és a kilőtt inflációról.

A nyugdíjasoknak írt levélben Orbán leszögezte: 15 százalékkal megemelték a nyugdíjakat. Emellett megjegyezte, hogy amennyiben augusztusban az infláció ennél magasabb lesz, a kormány novemberig kifizeti a különbözetet.

Meggyőződésünk, hogy a nehéz időkben nem az emberektől kell a pénz elvenni, így a nyugdíjasok ezután is számíthatnak Magyarország Kormányára

– olvasható a nyugellátottak befolyásolni próbáló üzenetben.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott múlt szombaton közölte, hogy a kormányfő levélben keresi meg a nyugdíjasokat az érkező „dupla nyugdíj”-jal kapcsolatban. Hegyesiné szerint azonban már a levél beharangozója is

hamis látszatot kelt,

ugyanis a jogszabály szerint a 13. havi juttatás valójában nem számít nyugdíjnak, mert annak összege nem épül be abba.

Az ÉEOSZ elnöke elmondta: az sem igaz, hogy megemelt juttatást kaptak februárban a nyugellátottak, ugyanis csupán az infláció miatt lett magasabb az összeg, ugyanis a nyugdíjat a mindenkori infláció szerint szükséges korrigálni. Ez törvényben rögzített elem — hívta fel a figyelmet.

Hegyesiné szerint a levélben leírt hangzatos szöveg, miszerint a kormány célja a „nyugdíjasok méltó életének biztosítása„,

nem látszik,

ugyanis a törvény által előírtnál nem emeli nagyobb mértékben a kabinet a nyugdíjakat. Sokaknak dönteniük kell a gyógyszerek és az evés között, és ez mindennek nevezhető, csak méltó életnek nem.

A legfrissebb adatok szerint 3-400 ezer nyugdíjas ellátásának az összege nem éri el a 100 ezer forintot sem. A lap ezzel kapcsolatban kérdéseket szeretett volna feltenni a Magyar Államkincstárnak, a szervezet azonban nem válaszolt.

(nepszava.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek