Szijjártó Péter bejelentette: nekimennek az ukrán kormánynak, a Velencei Bizottság elé viszik ezt az ügyet

Azt is elmondta, miért.

Strasbourgból jelentkezett be szerdán délután Szijjártó Péter, Facebook-videójában a Kárpátalján elő magyarok jogainak védelméről beszélt.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, az Európa Tanács egyik feladata a nemzeti kisebbségek jogainak garantálása. Szijjártó szerint a ukrán döntéshozatal az utóbbi években sorra vette el a magyar közösség jogait, és ez szerinte megbélyegezte a kétoldalú kapcsolatokat.

Arról beszélt, hogy az ukrán kormányzat a kultúra, az oktatás és a közigazgatás területén nyúlt bele a törvénykezésbe, illetve az anyanyelv használatához fűződő jogokat lépésről lépésre korlátozták.

Elismételte a sokat hangoztatott kijelentését, miszerint a szomszédban zajló háború miatt az egyik legnagyobb humanitárius akció megy végbe Magyarországon. A két ország között létrejött nézeteltéréseket nem emlegették fel a kialakult helyzet miatt — jelentette ki.

A határon túli magyar közösségek jogainak folyamatos garantálása és érvényesülése az mindig is a szíve közepe a magyar kormányzati politikának

— hangsúlyozta a politikus.

Tavaly év végén a magyar kisebbség jogait sértő újabb rendelet született Ukrajnában, így a magyar kormány lépéseket tett az ügy érdekében — mondta Szijjártó. Azt mondta, hogy szeptember 1-jétől kisebbségi iskolák nem léteznek, ukrán állami iskolákban folyik majd az oktatás magyar nyelven is, a jövőben pedig megszűnik a nemzetiségi nyelven történő érettségizés, felvételizés és szakképzés lehetősége.

Magyar és román közös kezdeményezésre az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése úgy döntött, a Velencei Bizottság elé viszi az ügyet, ahol ígéretek szerint júniusra véleményt formálnak az ügyről — ismertette Szijjártó.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek